reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Modding kláves trošku jinak, celý svět se do nich vejde

17.7.2017, Jan Vítek, aktualita
Modding kláves trošku jinak, celý svět se do nich vejde
Pokud jde o modding klávesnic pomocí speciálních kláves, obvykle jde o použití odlišné barvy či popisků, ovšem nyní tu máme něco mnohem zajímavějšího s vyšší uměleckou hodnotou. Jde o Jelly Key, které lze považovat spíše za šperky či bižuterii. 
Jelly Key je součást vietnamské designerské společnosti Joinhandmade, která už před lety začala nabízet speciální klávesy pro naše počítače a jak z jejího označení vyplývá, jde o ručně dělané klávesy. Ty mají často částečně průhlednou 3D strukturu, která byla zvláště zajímavým způsobem využita i nyní, kdy do nich tvůrci zasadili rovnou celou krajinu. 
 
 
Je to jako malý kousek světa uzavřený v malé klávese, který je tvořen z jednotlivých vrstev tvořících reliéf krajiny a pak z detailů, jako je lesní porost a vodní plochy. Vidět je také mlha v průhledné pryskyřici. 
 
 
Za tímto tak stojí mravenčí práce se dřevem, pryskyřicí a dalšími materiály, z čehož byla tvořena i mnohem jednodušší série Osasis a je zřejmé, že tyto klávesy už nebudou prodávany v ceně 20 nebo 30 dolarů a budou výrazně dražší. Dle začernalých okrajů některých kláves, které jsou k vidění na internetu to vypadá, že tyto klávesy jsou tvořeny vrstvami tenké, laserem vyřezávané překližky. 
 
Jsou vybaveny tak, aby pasovaly na jakákoliv tlačítka série Cherry MX, což jsou dnes nejrozšířenější mechanické verze, které si lze běžně pořídit od několika značek. Určeny jsou především pro použití ve vrchní řadě kláves F, kam si je většina lidí instaluje a oproti klasickým klávesám jsou o trošku vyšší a samozřejmě také celkově mohutnější. 
 
Prozatím Jelly Key nabízí tři verze, jež můžete vidět na fotografii, a to Cloudy Cliff, Purple Valley a Cyan Lake. Očekává se, že budou nabízeny za dva až tři měsíce, a to za ceny kolem 50 až 60 dolarů. 
 
reklama