reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Modulární robotický úhoř hledá zdroje znečištění vody

28.7.2017, Kateřina Hoferková, aktualita
Modulární robotický úhoř hledá zdroje znečištění vody
Roboti se hodí pro průzkumné akce na místech, kam se člověk dostane jen s obtížemi. Například pod vodu je praktičtější vyslat robotického pomocníka. S touto myšlenkou vytvořili švýcarští vědci svého umělého úhoře.
Vodní roboti se jeví jako užiteční pomocníci, to si myslí i tým evropských vědců, který pracuje na vývoji celého společenství podvodních robotů. Svého robotického podvodního pomocníka vyrábí ale i švýcarští výzkumníci, kteří chtějí jeho prostřednictvím měřit úroveň znečištění vod.

Robot, který je vyvíjen Švýcarským federálním technologickým institutem a dostal pojmenování Envirobot, je navržel podle úhoře. Modulární umělý úhoř má za úkol plavat pod vodou a upozorňovat na zdroje znečištění.

Každá část, která se dá k robotovi připevnit, je vybavena elektromotorem a jedním typem senzoru, a to včetně těch biologických, jako jsou třeba živí korýši. Znečištění se pozná podle změny jejich pohybů. Vědci používají i speciální bakterie, které vytváří světlo, jakmile jsou vystaveny rtuti. Fyzikální či chemické senzory mohou testovat například vodivost nebo teplotu vody. Výzkumníci si tedy můžou robota upravit podle aktuálních potřeb a přidat či odebrat jakoukoliv část. 
 

Všechna data, která jednotlivé části robota posbírají, mohou být v reálném čase odesílána na vzdálený počítač, kde je možné je zpracovávat. Robotický úhoř by měl shromažďovat co nejpřesnější data, pracovat rychle a neměl by svým vzhledem příliš rušit vodní život.

Robot může plavat po předem naprogramované trase či být na dálku ovládán. Zvládne ale také použít shromážděné informace, aby vyhledal zdroj znečištění sám. Bude plavat tam, kde je voda více toxická. 

Tým výzkumníků prozatím testoval v přírodě jen fyzikální a chemické senzory, a to ve vodách Ženevského jezera. Nedávno byla provedena zkouška se solí ve vodě, přičemž robot měřil vodivost okolního prostředí. Na senzory postavené na biologické bázi přijde řada příště, zatím byly testované pouze v laboratoři. Zkoušky s nimi by se robot měl dočkat ještě letos v létě.

Zdroje: engadget.comphys.org 
reklama