reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Mozilla zapne sledovací telemetrii ve Firefoxu pro vybrané uživatele

24.8.2017, Milan Šurkala, aktualita
Mozilla zapne sledovací telemetrii ve Firefoxu pro vybrané uživatele
Dobrovolný program Mozilly ohledně sdílení statistik používání prohlížeče Firefox nebyl příliš populární. Mozilla proto použije jinou strategii a sledování zapne ve výchozím nastavení. Toto se bude týkat vybrané části uživatelů.  
Sdílení statistik o používání aplikace je užitečný nástroj k tomu, aby vývojáři mohli své aplikace lépe odladit a zjistit problémy na konfiguracích, které by normálně neměli k dispozici. Dobrovolné sdílení dat v internetovém prohlížeči Mozilla Firefox ale skoro nikdo nepoužíval (nemluvě o nepříliš rozmanitém vzorku uživatelů), a tak se chce Mozilla k těmto datům dopracovat jinak. Ke sdílení se už člověk nebude sám přihlašovat, ale bude zapnutá ve výchozím nastavení a může se naopak odhlašovat. 
 
Mozilla Firefox logo
 
Ochrana soukromí je ožehavé téma a Mozilla si nechce spálit prsty. Proto vedle možnosti se odhlásit z programu budou do tohoto sběru vybráni náhodní uživatelé. Zvažuje se využití open-source projektu RAPPOR (Randomized Aggregatable Privacy-Preserving Ordinal Response) od Googlu. První simulace vypadají slibně a předpokládá se, že systém RAPPOR bude v novém limitovaném programu sběru dat SHIELD nasazen v polovině září. Mezi daty, které chce Mozilla nasbírat, je např. seznam nejnavštěvovanějších webů uživatele, využití Flashe nebo informace, které stránky a jak zatěžují prohlížeč. 
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama