reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI MPG Z390I Gaming Edge AC a světový rekord s 5,6GHz

16.1.2019, Jan Vítek, aktualita
MSI MPG Z390I Gaming Edge AC a světový rekord s 5,6GHz
MSI se může chlubit dalším rekordem, kterého dosáhla jeho základní deska. Jedná se o MPG Z390I Gaming Edge AC, na níž byly přetaktovány paměti DDR4 na frekvenci 5608 MHz. Firma mluví o "revolučním průlomu". 
Očekávali bychom, že takový úspěch bude přisuzován především kvalitě samotných pamětí, ale ty byly zmíněny jen okrajově. Je to pochopitelné, protože daný rekord zařídil dvorní overclocker firmy MSI, a sice jistý Toppc, a to na desce MPG Z390I Gaming Edge AC. Nicméně kvalita základní desky hraje v takovém případě také zásadní roli, o tom se nedá pochybovat. 
 
 
Pozastavit se můžeme také nad tvrzením firmy MSI, že jde o "revoluční průlom pro procesory Intel Core 9. generace". Osobně v tomto taktovacím pokusu nemohu nic podobného vidět, a to už jen kvůli tomu, že daný rekord byl dosažen s přispěním chlazení pomocí tekutého dusíku. V čem by to mělo být revoluční a navíc ještě průlom, to mi opravdu není jasné, navíc když byla daná konfigurace vytvořena přímo s účelem dosažení co nejvyššího taktu pamětí, respektive v tomto případě pouze jediného modulu (kvůli lepší stabilitě) Kingston HyperX HX4 266 C19 D4. 
 
 
Vedle toho byl použit procesor Intel Core i9-9900K, čili osmijádrový procesor, ovšem pouze v režimu 2C/2T na pouhých 816 MHz, což by opět mělo přispět ke stabilitě. V žádném případě tak nejde o sestavu v konfiguraci, která by se měla jen blížit reálnému nasazení daných komponent. Je však pravda, že základní desky se těší velké oblibě právě díky své schopnosti provozovat paměti na vysokých taktech. 
 
 
Zajímavé na tom všem je, že byly použity paměti Kingston HyperX s výchozím taktem 2666 MHz při CL19, čili ne modul schopný pracovat na 4000 MHz nebo i rychleji. Zde můžete najít validaci daného pokusu z utility CPU-Z a zde jej má zařazen do databáze HWBot.
 
 
Zdroj: Hexus.net


reklama