reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Na Havaji má vyrůst 30metrový teleskop TMT, ale má to 31 háčků

28.7.2017, Jan Vítek, aktualita
Na Havaji má vyrůst 30metrový teleskop TMT, ale má to 31 háčků
Na hlavním havajském ostrovu a jeho nejvyšším vrcholu jsou ideální podmínky pro sledování okolního vesmíru a chystaný teleskop TMT by nám mohlo otevřít cestu ke sledování velice mladého vesmíru. Jeho výstavba ale může být ohrožena. 
Velký ostrov státu Havaj má asi nejlepší podmínky pro sledování vesmíru, které existují na severní polokouli, a to právě díky jeho odloučenosti od pevniny. Navíc se na něm nachází přes 4200 metrů vysoký vrchol Mauna Kea, který je dobře přístupný a právě na něm už se nachází řada astronomických observatoří. Nový TMT (Thirty Meter Telescope) by je ale měl zastínit jednak svou velikostí, ale také svými schopnostmi. 
 
 
Pro původní havajské obyvatelstvo je však Mauna Kea posvátné místo a řada z nich tak nechce, aby na něm vznikaly další stavby, natož tak velké jako TMT. Proti jeho výstavbě tak někteří lidé silně protestovali a zaznamenali úspěchy. Například poté, co státní Board of Land and Natural Resources povolila stavbu TMT, dovedli své protesty až k nejvyššímu havajskému soudu, který povolení v roce 2015 zrušil, ale jen kvůli tomu, že při povolení stavby nebylo vše formálně v pořádku. 
 
Nyní ale soudce Riki May Amano umožnil Board of Land and Natural Resources, aby vydala povolení k výstavbě TMT, ovšem pouze tehdy, když bude splněno celkem 31 podmínek. Mezi ně patří třeba to, že zaměstnanci se zúčastní školení ohledně kulturních zvyklostí a přírodních zdrojů a také bude placen "značný" nájem, který ale nebyl specifikován. 
 
 
V každém případě, podmínky nejsou nijak drakonické, neboť zástupci TMT vyjádřili s rozhodnutím soudce spokojenost, ale i tak stále ještě posuzují jeho podmínky. Vypadá to tak, že třicetimetrový teleskop nakonec na Mauna Kea možná opravdu vyroste, i když zbývá ještě získat povolení úřadu, který řídí na Havaji výstavbu, a to bude opět napadnutelné. 
 
Čas se tak krátí a zástupci TMT se už nechali slyšet, že pokud do začátku příštího roku nezískají povolení k výstavbě, která bude moci ihned započít, tak s Havaje odejdou, a to na Kanárské ostrovy. Tam možná nebudou mít tak dobré podmínky z astronomického hlediska, ale rozhodně se nesetkají s takovým odporem. 
 
reklama