reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Na Heathrow se našel USB disk s kriticky důležitými bezpečnostními informacemi

31.10.2017, Jan Vítek, aktualita
Na Heathrow se našel USB disk s kriticky důležitými bezpečnostními informacemi
Pokud naleznete zatoulaný USB Flash disk, je pravděpodobné, že na něm najdete jen dokumenty, fotky a jiná data jiného člověka. Může se ale také stát, že půjde o nastražený disk s virem, anebo naopak disk s informacemi, které opravdu neměly uniknout.
Jak se ukázalo už několikrát, bezpečnost není nikdy dokonalá, pokud vstupuje do hry lidský faktor a ten nyní opravdu zaúřadoval. Na letišti Heathrow se totiž našel USB Flash disk, který by se opravdu neměl dostat do nepovolaných rukou a pokud ano, data na něm by měla být alespoň důkladně zašifrovaná. A o jaká data šlo? 
 
 
Dle Sunday Mirror se na disku nacházelo celkem 76 složek s mapami, videem a dokumenty vztahujícími se k bezpečnostním záležitostem letiště. Mezi tím vším byly i přesné trasy, jimiž k letišti cestuje britská královna, ministři vlády či cizí státní návštěvy a příslušné bezpečnostní procedury pro jejich ochranu. Pak to byly soubory se všemi typy identifikačních karet pro přístup k různým částem letiště, časové rozvrhy letištní bezpečnostní kontroly zajišťující i ochranu před teroristy a také mapa s rozmístěním bezpečnostních kamer a umístěním přístupových tunelů a šachet dopravního systému Heathrow Express. 
 
Takový USB flash disk by byl přímo dárek z nebe pro někoho, kdo by chtěl obejít zabezpečení letiště, takže jde o velice závažný incident, k němuž se už oficiálně vyjádřilo vedení Heathrow. To na začátku uvedlo, že jeho nejvyšší prioritou je bezpečnost a že má ve světovém měřítku jeden z nejrobustnějších bezpečnostních systémů, který je neustál rozvíjen. Nicméně v reakci na tento incident byly bezpečnostní plány revidovány a bylo spuštěno interní vyšetřování, aby se zjistilo, jak k takovému pochybení došlo. 
 
Je ale naprosto zřejmé, že pokud 2,5 GB zcela otevřených nešifrovaných dat uniklo na veřejnost takovýmto způsobem, stojí za tím vším prostá netečnost a lhostejnost alespoň jednoho zaměstnance. Nyní je nasnadě otázka, zda se tato data nyní opravdu nepohybují v temných zákoutích webu, neboť nikdo nemůže vědět, zda si je někdo nezkopíroval, než byl flash disk vydán úřadům, i když lze usuzovat, že pokud byly zkopírovány, tak asi ne tím, kdo je odevzdal. 
 
Pro bezpečnost letiště to ale dopadlo ještě velice dobře. Ke ztrátě flash disku se totiž z očividných důvodů nikdo nepřihlásil, a tak by se mohly dostat do nesprávných rukou a nikdo by o tom nevěděl. 
 


reklama