reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Na internetu se našla volně přístupná databáze 1,2 mld. účtů

23.11.2019, Milan Šurkala, aktualita
Na internetu se našla volně přístupná databáze 1,2 mld. účtů
Další prohledávání internetu bezpečnostními výzkumníky ukázalo, že se tu volně povalovala databáze čítající více než 1,2 miliardy záznamů. Tentokrát k sobě vázala jména, telefonní čísla i účty na sociálních sítích.
Nezabezpečené databáze s citlivými údaji se na internetu povalují až nepříjemně často. Na jednu z dalších upozornila společnost Night Lion Security a její CEO Vinny Troia. Ta se bez jakéhokoli zabezpečení volbě povalovala na Google Cloud a obsahovala stěží uvěřitelný počet 1,2 miliardy záznamů. I když neobsahovala hesla, a to ani v zahashované podobě, byly zde jiné citlivé údaje zneužitelné především pro nejrůznější dezinformační nebo cílené marketingované kampaně.
 
People Data Labs
 
Vedle jmen a e-mailů tu totiž byla i telefonní čísla a údaje o přidružených účtech na sociálních sítích Facebook, Twitter, LinkedIn a Github. Velká většina těchto dat pocházela od společnosti People Data Labs, která agregovaná data prodává dalším zájemcům v rozsahu, který sami požadují. Vypadá to však, že někdo vzal nejen data z této služby, ale agregoval je i s daty z jiných zdrojů, čímž se databáze o něco zvětšila. Podle Night Lion Security tato databáze obsahuje data zhruba 70 % tzv. "decision makers" (lidí, kteří rozhodují např. o nákupu ve firmách, rodině,...) z USA, Velké Británie a Kanady.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama