reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Na ISS nyní žije Int-Ball, japonský kamerový dron

21.7.2017, Jan Vítek, aktualita
Na ISS nyní žije Int-Ball, japonský kamerový dron
Mezinárodní vesmírná stanice má nového obyvatele, který na ni vyslala japonská vesmírná agentura JAXA. Jde o kulatého robůtka Int-Ball, který se po ní dokáže pohybovat a zaznamenávat dění kolem sebe.
Kamerový dron Int-Ball byl vytvořen japonskou vesmírnou agenturou a na jeho provedení je to rozhodně vidět. Jedná se o malého kulatého robůtka, který se stal novým obyvatelem Mezinárodní vesmírné stanice (ISS), po níž se může sám pohybovat a zachytávat obraz na své kamery. 
 
Na ISS se pochopitelně nachází dostatek fotoaparátů a kamer, které mohou její lidští obyvatelé použít, ale ti mají dost jiné práce na to, aby se měli zabývat ještě natáčením svých experimentů. V tom jim Int-Ball může velice dobře pomoci. Ten byl na ISS dopraven v červnu na palubě poprvé znovupoužité lodi Dragon společnosti SpaceX. 
 
Int-Ball má v průměru jen 15 cm a uvnitř něj je gyroskop, který umožní jeho natáčení v třech směrech, přičemž prvotní problém byl, jak zajistit jeho orientaci. Na zemi se může použít prostý akcelerometr, který snadno zjistí, kde je "dole", ale na palubě ISS vládne mikrogravitace a žádné "dole" tam není. JAXA tak použila právě kameru a speciální růžové značky umístěné různě po stanici, díky nimž se Int-Ball orientuje. A díky nim se tak může vyvarovat toho, aby narážel do stěn ISS. 
 
 
Co se týče pohybu, použit byl asi nejjednodušší systém, který je k dispozici, a sice ventilátory schované uvnitř těla dronu. Těch má celkem dvanáct, s jejichž pomocí se pohybuje uvnitř stanice. Jeho modré zářící oči jsou ve skutečnosti prostě jen diodami prosvícené kroužky, které nám ihned odhalí, kam se dívá kamera umístěná mezi nimi. Ta dokáže vysílat prostřednictvím ISS zpět na Zemi video v reálném čase, aby mohla obsluha agentury JAXA v Tsukuba Space Center monitorovat dění na stanici. 
 
Int-Ball ale má potenciál stát se do jisté míry autonomním obyvatelem stanice, který tak bude moci sám poletovat a sledovat to, co má. 
 
reklama