reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nadšenci se povedlo rozběhat Intel DG1 na platformě AMD

11.7.2022, Milan Šurkala, aktualita
Nadšenci se povedlo rozběhat Intel DG1 na platformě AMD
Grafické karty Intel DG1 nejsou určeny jen tak pro nějaké počítače. Výčet kompatibilních chipsetů a procesorů nezahrnuje ani spoustu modelů od Intelu, natož od AMD. Přesto se jednomu nadšenci povedlo rozběhat DG1 na platformě AMD.
Grafické karty Intel DG1 jsou hodně nekompatibilní, za což mohou umělá omezení ze strany Intelu. Oficiálně jsou podporovány s procesory Core 9. a 10. generace na chipsetech Intel B460, H410, B365 a H310C. Na dalších platformách Intelu byste je tak bez zásahu neměli spustit a totéž platí o platformě AMD. Uživatel Misaka_9993 se na serveru Chiphell podělil o svůj pokus toto obejít. Podařilo se mu dostat ke grafické kartě Gunnir DG1 s 80 EU, tedy žádnému rychlíkovi. A otázkou pak bylo, jak přinutit systém nabootovat s touto grafickou kartou na platformě AMD.
 
Intel Xe
 
Toto totiž pro nabootování s DG1 jako primární grafickou kartou vyžaduje speciální BIOS, který řešení od AMD nemá. Misaka_9993 ke svému pokusu použil procesor AMD Ryzen 7 5700G s integrovaným GPU Vega 8 a základní desku Asus ROG Strix X570-I. Nabootoval přes UEFI s vypnutým CSM (Compatibility Support Module), což dovolilo bootování přes integrované GPU procesoru, a současně mít stále aktivní DG1 v počítači a její výstup, musel si rovněž pohrát s Resize BAR. Nainstaloval také ovladače na grafickou kartu Intelu a nakonec se povedlo, že systém viděl obě dvě grafické karty najednou, což se mu podařilo ve Windows a po troše laborování i v Linuxu.
 
Otázkou samozřejmě je, k čemu je něco takového dobré. V zásadě k ničemu zvlášť, neboť výkon grafické karty Intelu není zrovna vysoký, nicméně exceluje např. v nativní podpoře dekódování videa AV1, kdy zvládá i 8K60p. Je nutno počítat také s tím, že Intel DG1 podporuje PCIe Gen4 x8, zatímco Ryzen 7 5700G zvládá PCIe Gen3 x16, takže výsledek si bere to horší z obojího a karta běžela na PCIe Gen3 x8. Pokud jde o karty Arc Alchemist A380, ty by už omezení na vybrané platformy Intelu mít neměly.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama