reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nahradí lidi v práci roboti? Zatím to příliš nehrozí

23.6.2016, Kateřina Hoferková, aktualita
Nahradí lidi v práci roboti? Zatím to příliš nehrozí
Lidé se obávají, že s tím, jak robotika postupuje kupředu, zaujmou brzy roboti jejich pracovní místa. Zatím to však vypadá tak, že se v nejbližší době není čeho bát, protože celý proces nahrazování bude probíhat pomalu.
V poslední době to začíná vypadat, jako by za chvíli měli většinu práce zastávat sami roboti, protože vyjdou velké firmy v důsledku lépe a především s sebou přinesou větší efektivitu. Takový robot totiž nepotřebuje dovolenou a ani neonemocní. Nedávno se strhl poprask kolem toho, že se čínská společnost Foxconn rozhodla k propuštění celých 60 000 zaměstanců u pásů, aby je nahradila roboty.

Předpovědi, které se týkají USA, ale nevypadají podle Forrester Research až tak děsivě. Říkají, že roboti a inteligentní stoje nahradí do roku 2025 jen 7 % pracovních míst. Ve skutečnosti to bude ale jinak. Robotika převezme celých 16 % pracovních míst ve Spojených státech, ale tímto počinem se zároveň vytvoří i úplně nové pozice, které toto číslo o daných 9 % sníží.





Pokud firmy budou používat roboty, tyto technologie budou vyžadovat hlavně nové odborníky, aby se mohlo pracovat na jejich vývoji. Podle analytiků Craiga LeClaira a J. P. Gowndera nástup robotiky přinese v USA 13,9 miliónů nových pracovních míst v následujících devíti letech. Mezi nimi budou třeba specialisté na automatizaci či různí odborníci na robotiku a datoví analytici.

Datoví analytici by měli s nástupem inteligentních strojů do běžného provozu jásat, protože budou mít čas navíc na interpretaci výsledků, ne na zabývání se samotnými čísly. Podle Forrester Research to tedy nevypadá až tak zle, protože tato nová éra robotů má lidem přinést zajímavější práci a tu nudnou a rutinní nechat na strojích, což by mohlo zlepšit pracovní morálku. To zase na druhou stranu znamená zmizení pracovních míst ve výrobě na linkách. Roboti však umožní i to, že se zaměstnanci budou moct víc věnovat zákazníkům, kteří se už dnes v různých produktech mohou snadno ztratit.

Je však jasné, že všichni nemůžou být odborníky na robotiku a že tato robotická revoluce nějaký dopad mít bude. Podle Craiga LeClaira a J.P. Gowndera budou lidé své pozice sice ztrácet, ale pomalejším tempem, než si všichni myslí.

Specializovaná pracovní místa, která vyžadují velké znalosti, by neměla být nahrazena. Do této kategorie spadají například lékaři. Ušetřena budou i místa vyžadující kreativitu, protože robot umělce nedokáže plně nahradit. Nejrychleji by měly být v USA nahrazeny nejrůznější kancelářské a administrativní pozice, a to nejvíce mezi lety 2016 a 2020. Zároveň se ale bude postupně prohlubovat především spolupráce mezi člověkem a strojem.

Zdroj: pcworld.com
reklama