reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nákupní centrum v Kanadě tajně rozpoznávalo pohlaví i věk zákazníků

27.7.2018, Milan Šurkala, aktualita
Nákupní centrum v Kanadě tajně rozpoznávalo pohlaví i věk zákazníků
Jedno nákupní centrum v Calgary v Kanadě si uřízlo trochu ostudu. Běžel zde totiž tajný software s detekcí tváře, který monitoroval zákazníky a odhadoval jejich věk i pohlaví. Přesto je legálně vše v pořádku.
To, že jsme dnes už všude sledování, není nic divného. Děje se tak všude a my jen můžeme hádat, jaký software běží za všemi těmi kamerami, které nás sledují a co vše se vyhodnocuje. Minimálně v případě nákupního centra Chinook Centre v Calgary v Kanadě to víme. Jeden ze zdejších návštěvníků v jednom z otevřených oken do technických místností totiž uviděl počítač, na kterém běžel software s detekcí tváří. Názvy videoanalytics/FaceAnalyzer," "age/inception," a "gender/inception" dávaly tušit, že zde běží systém na odhadování pohlaví a věku lidí. Rychle pořídil fotografii a hodil ji na internet (Reddit).
 
Rozpoznávání tváří
 
ilustrační foto, autor: Abyssus [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], přes Wikimedia Commons
 
Společnost Cadillac Fairview, která zdejší centrum vlastní (a Market Mall, kde rovněž běží stejný software), se ale brání. Dle zákona totiž nedělá nic špatného. Obrazy a video se totiž neukládají, analyzují se jen zkoumané veličiny jako je pohlaví a věk. I proto dle mluvčího společnosti nepotřebuje souhlas natáčených osob. Data pak využívají ke klasickému "vylepšování služeb zákazníkům".
 
Odborníci varují, že i když zde se v podstatě nic špatného nestalo, toto sledování může mít horší důsledky, pokud se spojí více informací z různých zdrojů dohromady a varuje především před používáním veřejné Wi-Fi v těchto centrech, což ve výsledku může dopomoci společnostem si udělat velmi dobrý profil o každém takovém návštěvníkovi.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama