reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Národní park Virunga v Kongu zachránila těžba Bitcoinu

31.1.2023, Milan Šurkala, aktualita
Národní park Virunga v Kongu zachránila těžba Bitcoinu
Kryptoměny nemusí mít jen negativní důsledky. Národní park Virunga v Demokratické republice Kongo díky nim přežil období koronavirové pandemie a vydělal si na svůj provoz, což ho zachránilo před blížícím se bankrotem.
Sébastien Gouspillou, CEO společnosti Big Block Green Services, pomohl pomocí moderních technologií zachránit africký národní park Virunga v Demokratické republice Kongo. Jde o nejstarší park v Africe, který ale nikdy neměl zrovna na růžích ustláno. Dodnes ho sužují násilné útoky na zvířata i zaměstnance, únosy, občas i ebola. Problémy měl už před koronavirovou pandemií, která později v podstatě zastavila turismus. Ten tvoří cca 40 % příjmů parku. Už před touto pandemií, koncem roku 2019, Gouspillou kontaktoval ředitele parku, kterým je Emmanuel De Merode, a navrhl mu řešení, jak monetizovat přírodní zdroje parku pomocí těžby Bitcoinu. Přišlo to akorát včas a park byl připraven na pandemii, která ho pak odstřihla od příjmů z turismu.
 
Virunga National Park
ilustrační foto, zdroj: GRID-Arendal, CC BY-NC-SA 2.0, přes Flickr a grida.no
 
První těžební stroje se zde rozběhly už počátkem roku 2020 a využívají přebytků energie ze tří místních vodních elektráren, které už nějakou dobu poskytují energií okolním městům a jsou jedním ze zdrojů příjmů parku. V dobách nejvyšších cen Bitcoinu v roce 2021 vynesla těžba kryptoměn až 150 tisíc USD měsíčně, což téměř plně vykrylo výpadky příjmů z turismu. Projekt přinesl i dalších 9 pracovních míst. Nevydělal na tom ale jen samotný park, na své si pochopitelně přišel i Gouspillou. Ten vlastní 7 z 10 kontejnerů s těžebními stroji, přičemž nakupuje elektřinu od parku, v rámci dohody si ze svých strojů může nechat vytěžené Bitcoiny. Park pak vlastní zbývající 3 kontejnery a vytěžené Bitcoiny zpravidla v řádech týdnů prodává.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama