reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA nevypustí sondu Europa Clipper pomocí SLS, pokud nebude připravena

12.1.2021, Jan Vítek, aktualita
NASA nevypustí sondu Europa Clipper pomocí SLS, pokud nebude připravena
Mise Europa Clipper americké NASA má za úkol zkoumat systém planety Jupiter a především pochopitelně měsíc Europa. Americký Kongres přitom původně stanovil podmínku, aby sonda startovala pomocí rakety SLS. 
Mise Europa Clipper byla schválena v roce 2019 s tím, že by měla být připravena ke startu nejdříve v roce 2023, ovšem nyní už je plánována na rok 2024. Původní podmínka Kongresu ale počítala s tím, že rakety SLS agentury NASA budou v tu dobu už dávno připraveny, nicméně nyní tato podmínka padla, takže namísto SLS bude možné využít i některou z komerčně dostupných raket, což by mohl být případně i Falcon Heavy. 
 
 
Sama NASA žádala o to, aby byla tato podmínka zrušena a nyní jí bylo vyhověno, ovšem proč by ale měla mít obavy o připravenost rakety pro misi plánovanou na rok 2024, když už letos má poprvé startovat SLS s Orionem k Měsíci? Krom celkové připravenosti SLS jde totiž ještě o hardwarovou kompatibilitu mezi sondou a nosičem, která prý nebyla vyřešena.
 
A my bychom mohli dodat, že komerční alternativa může být také výrazně levnější než SLS, na což poukazuje také server Ars Technica, dle nějž by právě díky SpaceX a Falconu Heavy mohla NASA uspořit až 1,5 miliardy dolarů. Pravda však je, že Falcon Heavy v dnešní podobě, ačkoliv je to těžký nosič, by nemohl vyslat sondu na přímou cestu k Jupiteru jako SLS. Uvažuje se však o upravené verzi využívající silnější druhý stupeň Centaur, která by už na takový úkol měla stačit. A pokud ne, stále jsou v záloze gravitační manévry pro zrychlení letu, ale ty si pochopitelně žádají čas. 
 
Stále má však platit, že Europa Clipper poletí přímou cestou pomocí SLS v případě, že tato raketa bude v roce 2024 připravena, což by sama o sobě být rozhodně měla, pokud nemají z programu Artemis zůstat jen cáry papíru. Nyní tak bude záležet především na tom, jak se SLS předvede při svém letošním prvním startu na podzim, přičemž v roce 2023 má už následovat první novodobá mise na Měsíc s lidskou posádkou. 
Europa Clipper má jinak vysokou prioritu jako ambiciózní dlouhodobá robotická mise, přičemž sonda se v rámci ní usídlí na oběžnou dráhu zkoumaného měsíce. V ideálním případě by měla cesta trvat šest let a poté další čtyři roky práce na místě a zkoumat se bude především to, zda je pod ledovou krustou opravdu rozlehlý celoměsíční oceán a zda by v něm snad mohl existovat i život. 
 


reklama