reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA schválila misi na Europu, měsíc planety Jupiter

21.8.2019, Kateřina Hoferková, aktualita
NASA schválila misi na Europu, měsíc planety Jupiter
Americká NASA odsouhlasila a potvrdila misi, při které má být vypuštěna kosmická sonda k měsíci planety Jupiter. Europa je jedním z mnoha Jupiterových měsíců a sonda ji bude mít za úkol prozkoumat a přinést nové informace. 
Národní úřad pro letectví a kosmonautiku na svých oficiálních stránkách informoval o tom, že schválil další fázi mise s názvem Europa Clipper. Ta se má zaměřit na zkoumání měsíce planety Jupiter a má zjistit něco víc o tajemstvích, které skrývá tento ledový svět a to třeba i hluboko pod povrchem. 
 
Schválení mise nyní vede k dokončení finálního návrhu, sestavení a následnému testování kosmické lodi a jejího potřebného vědeckého vybavení určeného ke zkoumání měsíce. Sonda vyslaná k Europě by měla mimo jiné zjistit něco více o potenciálních příhodných podmínkách pro život na jiných kosmických tělesech. Vědci přitom staví na vědeckých poznatcích získaných od kosmické sondy Galileo, která měla za úkol zkoumat Jupiter a jeho měsíce, a také sondy Cassini. 
 
 
NASA se s cílem největší efektivity připravuje na to, aby byla kosmická loď Europa Clipper kompletní a připravená ke startu už v roce 2023. Je ale možné, že k odstartování této části mise dojde o něco později, a to někdy v roce 2025. 
 
Měsíc Europa je velmi dobrým potenciálním kandidátem na objevení podmínek vhodných pro život i jinde ve Sluneční soustavě než jen na Zemi. Přirozená družice planety Jupiter je pod svou slabou atmosférou pokryta ledovou krustou tvořící hladký a pevný povrch. Pokud by se pod tímto ledovým povrchem nacházel oceán tvořený kapalnou vodou, mohly by se v něm nacházet známky života mimo naši planetu, třeba i jen minulého. Sonda by také mohla mít za úkol prozkoumat možnosti lidského bádání na měsíci Europa, ale to jsou zatím jen vyhlídky do budoucnosti a mnoho let dopředu. 
 
Vědci svůj návrh poprvé představili NASA už v roce 2017, předvedli kosmický modul schopný studovat jak povrch tělesa, tak i to, co se nachází níže. Výzkumný tým také už otestoval anténu, jejímž úkolem bude za několik let přijímat pokyny a odesílat vědecká data z blízkého okolí planety Jupiter. Vývoj mise Europa Clipper vede Jet Propulsion Laboratory v Kalifornii ve spolupráci s Univerzitou Johnse Hopkinse. 
 
Zdroje: engadget.comnasa.gov 


reklama