reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA podpořila projekt malého vesmírného teleskopu pro hledání planet

20.9.2017, Jan Vítek, aktualita
NASA podpořila projekt malého vesmírného teleskopu pro hledání planet
Soukromá organizace BoldlyGo Institute aktuálně shání peníze na vytvoření menšího vesmírného teleskopu, který bude mít jeden hlavní úkol, a sice hledat potenciálně obyvatelné planety u nejbližšího hvězdného systému. Nyní získala podporu NASA.
NASA tak s organizací BoldlyGo Institute podepsala Space Act Agreement, což je obvykle dohoda o spolupráci jistou formou, a to v tomto případě na Project Blue. Ten byl už dříve k vidění na Kickstarteru jako hromadně financovaný projekt, jehož úkolem je hledat další exoplanety (doufejme, že potenciálně obyvatelné) u našeho nejbližšího hvězdného souseda - systému Alfa Centauri (nyní však již oficiálně Rigil Kentaurus). Dohoda byla s newyorským institutem BoldlyGo uzavřena 13. září a NASA na jejím základě dá k dispozici své vědecké a technické know-how. 
 
 Představa o podobě teleskopu Project Blue 
 
Dohoda se také týká toho, že NASA výměnou za svou pomoc získá veškerá data, která budou teleskopem Project Blue získána, ale pokud jde o finance, ty jdou v tomto případě zcela stranou. Získané informace a snímky tak budou později i veřejně přístupné v archivech NASA. 
 
Project Blue počítá s postavením teleskopu o průměru 45 až 50 cm, který bude opatřen korónografem, jenž zakryje světlo hvězd Alfa Centauri, aby mohl přímo pozorovat případné planety. Založen je na konceptu ACESat (Alpha Centauri Exoplanet Satellite), jenž byl v roce 2014 navrhován pro mise NASA Small Explorer, ale nedočkal se realizace. Zajímavé přitom je, že potřebné technologie pro stavbu teleskopu i s jeho korónografem byly vyvinuty právě v rámci různých projektů financovaných americkou NASA, jak uvedl Jon Morse. Ten je nyní CEO institutu BoldlyGo, ale dříve pracoval jako ředitel astrofyzické sekce v NASA. 
 
BoldlyGo už vede další financovací kampaň, a to tentokrát na Indiegogo, kde začla 6. září s cílem získat 175.000 USD. Aktuálně chybí do tohoto cíle ještě kolem sta tisíc dolarů s tím, že kampaň bude trvat ještě měsíc, takže by se to mohlo zvládnout. Byly by to pro BoldlyGo první peníze z crowdfundingu, neboť původní kampaň na Kickstarteru nedosáhla cíle jednoho milionu dolarů, a tak institut nedostal dle pravidel nic. Indiegogo je v tomto ohledu daleko benevolentnější, neboť v jejich případě se neuplatňuje model "vše, nebo nic". 
 
Nicméně ani 175 tisíc a ani milion na takový projekt zdaleka nestačí. BoldlyGo předpokládají, že bude zapotřebí asi 50 milionů dolarů, které musí získat relativně brzy, aby stihli plánovaný start v roce 2021. Jak je chtějí získat? Klasicky pomocí bohatých a štědrých filantropů, nadací, sponzorů, atd. Crowdfunding tak slouží především pro rozšíření povědomí o celém projektu. To ale nebude jednoduché, neboť řada lidí nechápe, proč to prostě celé nezařídí NASA či prostě jiná národní vesmírná agentura. Musíme si tak počkat na to, jak to celé dopadne, ale je zřejmé, že podpora ze strany NASA je pro účely přesvědčování sponzorů velice vítaná. 
 
Zdroj: Space.com
reklama