reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA zveřejnila nejostřejší snímek vesmíru z Webbova teleskopu

12.7.2022, Milan Šurkala, aktualita
NASA zveřejnila nejostřejší snímek vesmíru z Webbova teleskopu
Webbův teleskop se s námi začíná dělit o první snímky, které dokázal pořídit. NASA nyní zveřejnila prozatím nejostřejší infračervený snímek z vesmíru, který byl pořízen. Jde o fotografii klastru galaxií SMAC 0723. Ta je pořádným výletem do historie.
Pozorování vesmíru dostává se spuštěním Webbova teleskopu zase o něco jiný rozměr. Jeho fotoaparáty přináší dosud nevídanou hloubku o ostrost snímků, a nyní se tak můžeme podívat na fotografii klastru galaxií SMAC 0723, který je nyní znám také jako Webb’s First Deep Field. NASA říká, že jde o tak malý výřez z oblohy, který by se dal srovnat s pozorováním zrnka písku na natažené ruce.
 
Webb’s First Deep Field
klikněte pro zvětšení (odkaz vede na nasa.gov)
 
Fotografie byla pořízena infračerveným fotoaparátem NIRCam (Near-Infrared Camera), přičemž jde o sloučeným snímek z několika fotografií pořízených při snímání s citlivostí na různé vlnové délky světla. Celkově to zabralo 12,5 hodiny. Kvůli době, kterou světlo muselo dorazit od svého zdroje k teleskopu, jde vlastně o historický snímek, neboť zachycuje situaci, která se stala před 4,6 miliardy let. Hmotnost tohoto klastru funguje jako gravitační čočka, která zvětšuje vzdálenější galaxie za ním, přičemž NIRCam dokáže toto vše lépe zaostřit.
 
Foto z Webbova teleskopu
 
První snímky pořízené Webbovým teleskopem jsou nyní dány volně ke stažení a objevují se postupně další.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama