reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nejvíce evropských patentů si vloni zaregistroval Huawei

15.3.2020, Jáchym Šlik, aktualita
Nejvíce evropských patentů si vloni zaregistroval Huawei
Evropský patentový úřad zveřejnil data za rok 2019, která ukazují celkový nárůst zaregistrovaných patentů. K nejčastějším žadatelům patřily firmy Huawei, Samsung a LG. Výrazně vzrostl počet patentů z Číny. Jak si vedla Česká republika?
Patenty jsou pro firmy nesmírně důležitým nástrojem, jak ochránit své výrobky a technologie před okopírováním. Počet patentů sice nemusí vypovídat o kvalitě nebo vyspělosti produktů, neboť značná část patentů skončí pouze na papíře a společnosti je v praxi nikdy nevyužijí, stále se jedná o zajímavý ukazatel ekonomického vlivu společnosti z hlediska inovací. A pro nemalou část vlastníků potom licencování patentů může představovat značný finanční příjem. V loňském roce Evropský patentový úřad (EPO) zaregistroval 181 406 patentů, tedy o 4 % více než v loňském roce a vůbec nejvíce za posledních deset let.
 
 
Rekordmanem se stal Huawei, který si zaregistroval 3 524 patentů. Stal se jedinou čínskou firmou, která se dostala do první desítky. Ve statistice se ještě umístil výrobce Oppo, který skončil šestnáctý. Druhou a třetí pozici obsadily jihokorejské firmy Samsung a LG s více než 2 800 novými patenty. Nejaktivnější z evropských žadatelů byl německý Siemens, který celkově skončil na páté pozici. V první desítce nalezneme z významných technologických firem ještě amerického výrobce čipsetů Qualcomm, švédského dodavatele telekomunikačních technologií Ericsson nebo japonského giganta Sony.
 
 
Do první dvacítky se dostala také mateřská společnost Googlu – Alphabet, ale také Microsoft, Intel, Panasonic, Nokia nebo Canon. Nejvíce patentů, konkrétně 14 175, pochází z kategorie digitálních komunikací. To znamená nárůst o skoro 20 % proti minulému roku, přičemž hlavním důvodem by měl být nástup technologie 5G. O více než 10 % ovšem vzrostl také počet patentů z počítačových technologií, celkově třetí nejpočetnější kategorie. Pokud bychom se podívali na zemi původu žadatelů, tak 45 % pochází z evropských zemí (konkrétně 38 členů EPO a dvou přidružených států).
 
 
Z hlediska jednotlivých zemí ovšem nejaktivnější zůstávají žadatelé z USA, kteří v roce 2019 u evropského úřadu přihlásili přes 46 tisíc nových patentů, o 5,5 % více než o rok dříve. Skoro 27 tisíc pochází z Německa, které se tak stalo nejúspěšnější zemí z Evropy. Do první pětice se dostalo také Japonsko a Čína, která zaznamenala vůbec největší růst, meziročně o 29,2 %. Čeští žadatelé si v roce 2019 u EPO zaregistrovali 198 patentů, o 20 % méně než v předchozím roce. Ze Slovenska potom přišlo jen 42 patentů, které byly úspěšně zaregistrovány.
 
 
V přepočtu na počet obyvatel by se ČR umístila 29. a Slovensko 38. Rekordmanem by se v takovém případě stalo Švýcarsko následované Švédskem, Dánskem, Nizozemskem a Německem. Jiný graf potom ukazuje, že evropské firmy jsou úspěšné především při žádosti o patenty z kategorie zdravotnických technologií, dopravy, elektrických strojů a měření. Americké firmy nejčastěji žádají o patenty ze zdravotnických a počítačových technologií, čínské potom zajímá především kategorie digitální komunikace.
 
Zdroj: Epo.org


reklama