reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Německý ministr chce zakázat komunikátory s end-to-end šifrováním

4.6.2019, Milan Šurkala, aktualita
Německý ministr chce zakázat komunikátory s end-to-end šifrováním
Vlády mnoha zemí zoufale touží po tom, aby mohly monitorovat své obyvatelstvo. Zatímco v Rusku nebo Číně nejde o nic neobvyklého, přidávají se i demokratické země. End-to-end šifrování v komunikátorech by mimo zákon rádi prosadili i v Německu.
V zájmu vyšší bezpečnosti a boje proti terorismu (ale mnohdy zejména kvůli potírání odporu vůči vládním režimům) chtějí vlády nejedné země co nejvíce monitorovat své obyvatelstvo. Komunikátory jako WhatsApp nebo Telegram s end-to-end šifrovánim jsou ale velkou čárou přes rozpočet. Takovou totiž neumí rozšifrovat ani poskytovatel samotné služby (v ideálním případě). To se ale vládám mnoha zemí nelíbí. Zákaz šifrování (resp. poskytnutí nějaké formy zadních vrátek vládě) je v autoritativních režimech běžné, nicméně zdaleka to neplatí jen pro ně.
 
Whatsapp logo
 
Rozmach sledování obyvatelstva nedávno prosadila např. Austrálie (tam na žádost vlády musí poskytovatelé poskytnout rozšifrovaná data), nyní se takové tendence objevují i v Německu. Konkrétně jde o ministra Horsta Seehofera, který by i zde velmi rád end-to-end šifrování postavil mimo zákon. Zda se mu to povede, ukáže až čas, nicméně podobné tendence jsou v politické sféře naprosto normální všude a asi nebude nic divného, když se to v budoucnu začne ve větším probírat i u nás, a to ať už na národní nebo evropské úrovni. Velký bratr je stále blíž a blíž. George Orwell sice netrefil rok, ale jeho román 1984 se stále více a více přibližuje realitě a někde už i realitou je.
 
Zdroj: slashdot.org,


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama