reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Neuromorfický čip Intel Loihi se učí vyčmuchat nejen výbušniny

17.3.2020, Jan Vítek, aktualita
Neuromorfický čip Intel Loihi se učí vyčmuchat nejen výbušniny
Už od léta minulého roku jsme neslyšeli o vývoji neuromorfických čipů Intel, ale nyní už přišla nová zpráva, že se Loihi bude učit čichu. A jako čip svého druhu k tomu využije neurální algoritmy, které budou simulovat děje probíhající v opravdovém mozku.
V létě 2019 se tak objevily Loihi generace Pohoiki Beach, které by měly dosáhnout počtu i přes 100 milionů umělých neuronů, které by se právě měly učit rozpoznávat čichové vjemy. Intel Labs v tomto ohledu spolupracuje s Cornell University a náplní je studium biologických čichových systémů zvířat. To již přineslo své ovoce v podobě objevu přímého vztahu čichových orgánů s elektrickou aktivitou mozku a na základě toho byla vytvořena sada algoritmů uzpůsobených pro provádění na umělých neuronech čipu Loihi. 
 
 
Nabil Imam (Neuromorphic Computing Lab, Intel) tak mluví o tom, že neurální algorimy prováděné čipem Loihi napodobují procesy v mozku, které probíhají při zpracovávání čichových vjemů. Jde o jeden z hlavních příkladů aktuálního výzkumu kombinujícího obory neurovědy a umělé inteligence. 
 
Tato technologie už ukázala svůj potenciál, a to ve své schopnosti rozpoznat konkrétní chemikálie, a to i v silně "zarušeném" prostředí. Můžeme si pod tím představit třeba schopnost objevit blízkou přítomnost výbušniny i v případě, že se tomu někdo pokusí zabránit překrytím jejích pachových stop. Čip Loihi je navíc vytvořen se schopností se sám učit a v tomto případě potřeboval pro své vytrénování jen jeden vzorek, který posléze nezapomněl, takže se dokáže učit velice rychle. Pokud by se měly použít obvyklé AI technologie s hlubokým učení, pak ty by pro srovnatelnou přesnost detekce potřebovaly alespoň 3000 vzorků, čili i stejný počet opakování při svém trénování. 
 
V případě Loihi a obecně neuromorfických čipů  to pochopitelně nemusí být jen odhalování výbušnin, ale třeba nebezpečných látek v ovzduší ještě daleko před tím, než jejich koncentrace začnou ohrožovat životy. Dále může jít o určování diagnóz, neboť je známo, že lidé s jistou nemocí vydávají i jistý pach.
 


reklama