reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Norové vyvíjí autonomní lodní dopravní systém Massterly

7.4.2018, Milan Šurkala, aktualita
Norové vyvíjí autonomní lodní dopravní systém Massterly
Norské společnosti Kongsberg a Wilhelmsen spolu vyvíjí nový systém lodní autonomní ekologické dopravy Massterly. Již do dvou let by tak moře měly brázdit samostatně řízené elektřinou poháněné lodě.
Budoucnost dopravy je podle všeho v elektrickém pohonu a autonomním řízení, i když k dokonalosti obojího vede ještě dlouhá cesta. K tomuto už směřuje nejedna automobilka, nicméně obojí se dostává i do jiných druhů dopravy než jen do té silniční nebo železniční. O autonomních lodích mluví např. Rolls Royce, který už testuje technologie na norských fjordech. A právě v Norsku vznikl nový projekt Massterly, za nímž stojí společnosti Kongsberg (vyvíjí technologie pro lodní dopravu) a Wilhelmsen (lodní dopravce).
 
Massterly
 
Zmíněný Kongsberg už vyvíjí autonomní loď Yara Birkenland se společností Yara, takže rozhodně nevstupuje do nových vod. Naopak, tato loď může být jednou z těch, které bude nový projekt využívat. Massterly si však dává za cíl vyvinout ucelený systém autonomních lodí, tedy nejen tato samotná plavila (např. spolupráce na Birkenlandu), ale i kompletní ekosystém okolo od řídících systémů až po navazující logistické služby. Ty budou zahrnovat nejen dopravu v norských, ale i mezinárodních vodách.
 
Yara Birkenland
 
Začne se ale v lokálním provozu. Massterly začne fungovat od srpna letošního roku, autonomní lodě by ale měly být v provozu o něco později, v roce 2020. Spojovat bude průmyslovou zónu v Herøya v Norsku a přístavy v Breviku a Larviku.
 
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama