reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nové konzole způsobí brzký růst cen grafických pamětí

28.12.2019, Jan Vítek, aktualita
Nové konzole způsobí brzký růst cen grafických pamětí
Ceny grafických karet by měly být již brzy ovlivněny přípravami na nástup nové generace herních konzolí od Microsoftu a Sony. Můžeme se tak připravit na zvyšování cen, i když spíše jen mírné. Růst ale mají i ceny běžných DRAM.
Nedávno jsme se dozvěděli, že dle TrendForce a její divize DRAMeXchange dosáhly ceny pamětí DRAM dna, na němž si možná v některých případech nějakou dobu pobudou a pak už budou opět růst. Pokud tak někdo čeká s nákupem pamětí pro své PC na vhodnější dobu, ta už tak asi nepřijde, nicméně spěchat zatím není třeba. 
 
 
Stejně tak není třeba se znepokojovat nad vidinou zdražování grafických pamětí, a to především GDDR6, neboť ty jednak tvoří jen část výsledné ceny grafických karet a pak jejich růst nebude zatím příliš prudký. V prvním kvartálu příštího roku by se měla cena GDDR6 obecně zvýšit asi o pět procent, jak uvádí server Digitimes
 
To tak mírně ovlivní ceny téměř všech moderních grafických karet AMD a NVIDIA. V případě AMD to tedy budou všechny modely Navi a v případě NVIDIE pak většina karet generace Turing až na některé starší GTX. 
 
Dle DRAMeXchange jde především o průvodní jev příprav na vypuštění nové generace herních konzolí, čili PlayStation 5 od Sony a Xbox od Microsoftu, které budou využívat právě paměti GDDR6. Na trh sice přijdou až ke konci roku 2020, ale výroba pochopitelně začne mnohem dříve, aby byly vybudovány skladové zásoby. A ještě před tím si zase výrobci sami pro sebe musí připravit zásoby pamětí GDDR6, což přinese vyšší poptávku a přirozeně i rostoucí cenu. 
 
Uvidíme tak, zda na jaře příštího roku zaznamenáme navýšení cen grafických karet. Do té doby očekáváme ještě nástup Radeonu RX 5600 XT, ale jinak by mělo jít v tomto ohledu až do příchodu výkonných Navi 20 o klidné období. Anebo může překvapit NVIDIA, ale na to rozhodně nelze sázet a pokud ta vypustí na trh novou generaci GPU, téměř s jistotou to budou spíše serverové produkty. 


reklama