reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Trendforce: ceny pamětí DRAM se odrážejí ode dna

16.12.2019, Jan Vítek, aktualita
Trendforce: ceny pamětí DRAM se odrážejí ode dna
Už dlouho jsme se nevěnovali pamětem DRAM a jejich cenám, a to především kvůli tomu, že v tomto ohledu nepřicházely žádné výrazné změny. TrendForce ale nyní hlásí, že se něco změnilo a přišel nejspíše odraz ode dna. 
Pokud někdo čekal na to, až ceny pamětí DDR4 dosáhnou minima, muselo mu být už nějaký ten pátek jasné, že už v podstatě není na co čekat. Pokud si vezmeme často diskutované sady dvou 8GB modulů DDR4-3200, pak ty se dlouho dostávaly na hranici 2000 Kč a pod ni klesaly jen velice neochotně. Dnes si můžeme s troškou štěstí pořídit takové moduly i pod 1700 Kč, ale obecně se spíše drží alespoň na 2000 korunách a my se můžeme připravit už spíše na to, že cena zase začne pomalu stoupat. Nebo rychle, záleží na tom, jak zareagují obchodníci, kteří dokáží být v některých případech pozoruhodně pohotoví, nicméně dle zdroje můžeme být zatím v klidu. 
 
 
Aktuální stav dle TrendForce a její DRAMeXchange je tak takový, že ceny ve většině případů přestaly klesat. Ovšem jde spíše o výhled do blízké budoucnosti, který říká, že smluvní ceny DRAM už během prvního čtvrtletí 2020 půjdou zase nahoru. Kdo nevěří, může si počkat, ostatně vliv těchto cen na koncové částky by se měl projevit až s notným zpožděním. 
 
Hlavní zpráva tak je, že ceny DRAM se odrazily ode dna a to jistě k nemalému potěšení jejich hlavních výrobců, ostatně krach cen těchto pamětí je jeden z důvodů, ne-li ten hlavní, proč Samsung ustoupil ze své čerstvě vydobyté pozice světově největšího výrobce čipů a zažil obrovský propad tržeb za DRAM. 
 
Jaká je ale dle DRAMeXchange příčina pro obrat na trhu s DRAM? Jednak to, že se zlepšila celková nálada na trhu, která odráží větší optimismus firem produkujících produkty, jež paměti DRAM využívají. Začínají se tak i budovat větší skladové zásoby. Jde pak logicky i o aktuálně vyšší poptávku po pamětech, přičemž ta stále nedosahuje úrovně nabídky, ale už to bude mít vliv na ceny v příštím kvartálu.
 
Zatřetí, je třeba rozlišovat mezi DRAM pro servery a pro běžná PC. Zatímco cena pamětí pro servery má v příštím kvartále růst o cca pět procent, v případě pamětí pro PC se očekává spíše jen zastavení poklesu cen, které by mohly nějakou dobu vydržet beze změny. 
 
DRAMeXchange také zmiňuje paměti pro grafické karty, a to konkrétně GDDR6, jejichž ceny mají začít mírně růst s tím, jak se po nich zvedne poptávka díky novým modelům karet, kvůli nimž už výrobci z velké části opustí generaci GDDR5. Ale to se dalo očekávat vzhledem k nástupu novým GeForce GTX generace Turing ve verzi Super a také RX 5500 (XT) od AMD. 
 


reklama