reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nové nástroje NASA se zaměří na neznámé faktory atmosféry

12.2.2018, Jan Vítek, aktualita
Nové nástroje NASA se zaměří na neznámé faktory atmosféry
NASA si chystá dva nové nástroje, s jejichž pomocí se bude snažit lépe pochopit procesy probíhající v zemské atmosféře. Půjde o mise EMIT a PREFIRE, které budou zkoumat vliv saharského písku a infračervené záření v oblasti Arktidy. 
Půjde tak o mise v rámci programu Earth Venture Instrument laboratoře JPL, které budou mít jedno společné, a sice studium atmosféry a konkrétně jejího zahřívání vlivem různých faktorů a my se můžeme nejdříve podívat na misi EMIT (Earth Surface Mineral Dust Source Investigation). Ta se bude týkat toho, jaký vliv má přírodní prach v atmosféře, který je plný minerálů. Příkladem může být písečný prach, který vítr zanáší z oblasti Sahary daleko nad Atlantický oceán, jenž by mohl mít chladicí, nebo naopak zahřívací efekt. 
 
 
NASA tak v současnosti ví jen málo o složení prachových částic, které jsou zvedány větrem vysoko do atmosféry, takže kvůli tomu ani nemůže tušit, jaký efekt na ni mohou mít. Misi EMIT bude nápomocná Mezinárodní vesmírná stanice, na niž bude připevněn příslušný "hyperspektrální" nástroj, který se tak zaměří na prašné oblasti, respektivě na odražené světlo, které zachytí. Díky tomu budou moci přesně určit minerální složení prachu a jaké to může mít vliv na atmosféru. 
 
Tým EMIT povede Robert Green z JPL a využije se zde nástroj založený na Moon Mineralogy Mapper, který vyvinula NASA pro sledování Měsíce. Letěl na rakětě ISRO (Indian Space Research Organization) v rámci mise Chandrayaan-1. 
 

 
Pak tu máme misi PREFIRE (Polar Radiant Energy in the Far Infrared Experiment), která má pomoci určit, proč se Arktida zahřívá rychleji než jiné části planety. Sledovat se bude odraz infračerveného záření, jež aktuální satelity nedokáží celé zachytit. Jde především o vzdálené infračervené záření o vlnových délkách 15–1000 µm, které budou sledovat malé spektrometry na malinkých satelitech platformy CubeSat navedené na polární oběžnou dráhu. Budou tak Zemi obíhat kolmo na rovník. 
 
Užitečné bude sledování při různých atmosférických podmínkách a v různých ročních obdobích, které snad poskytne potřebné informace o zahřívání Arktidy. Tým PREFIRE se skládá z expertů na arktický led i tvorbu počítačových modelů procesů na Zemi a společně s JPL do něj patří lidé z University of Wisconsin-Madison. Zde použitá technologie je zase založena na nástroji Mars Climate Sounder, který slouží na sondě Mars Reconnaissance Orbiter.
 
Mise PREFIRE a EMIT budou zrealizovány někdy po roce 2019, neboť ještě dříve proběhnou v rámci Earth Venture Global Ecosystem Dynamics Investigation (GEDI) a ECOsystem Spaceborne Thermal Radiometer Experiment on Space Station (ECOSTRESS).

 
Zdroj: Astronomy


reklama