reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nový Apple Mac Mini dostal až šestijádrový Intel Core

30.10.2018, Jáchym Šlik, aktualita
Nový Apple Mac Mini dostal až šestijádrový Intel Core
Malý stolní počítač Apple Mac Mini získává poprvé od roku 2014 novou verzi. A přináší opravdu výrazný výkonnostní upgrade díky čtyřjádru či šestijádru Intel Core. Navíc je vyroben ze 100% recyklovaného hliníku.
Čtyři roky jsou docela dlouhá doba, ale ve světě počítačů je to skoro věčnost. A proto nový desktop Mac Mini potřeboval upgrade jako sůl, neboť poslední verze byla představena v roce 2014. Dočkali jsme se na dnešní akci Applu, která proběhla v honosných prostorech koncertní síně Brooklyn Academy of Music v New Yorku. Po boku nového Macbooku Air a iPadu Pro byla po čtyřech letech představena další generace malého stolního počítače Mac Mini.
 
 

Malý, ale šikovný (a zelený)

 
 
Po designové stránce sice došlo k několika změnám, ale celý koncept zůstal víceméně beze změny. Mac Mini byl navržen tak, aby na pracovním stole zabíral minimum místa a v případě potřeby nebyl problém jej přesunout. Zároveň se jedná o pohledný produkt, který nabízí zaoblené tělo s matně černým povrchem. A stejně jako v případě Macbooku Air je unibody konstrukce vyrobena ze 100% recyklovaného hliníku, takže jde o nejzelenější Mac“ v historii. Také 60 % plastových částí je vytvořeno z recyklovaného odpadu.
 
 

Šest jader pro nejnáročnější

 
 
Nás ovšem zajímají především změny, které se odehrály pod líbivým obalem. Nový Mac Mini totiž slibuje až pětinásobný nárůst hrubého výpočetního výkonu ve srovnání s předchůdcem. Hlavní zásluhu na tom mají procesory Intel Core osmé generace. Základní model nabízí čtyřjádro Core i3, ale za příplatek můžete mít šestijádro Core i5 nebo Core i7. Mac Mini může být také osazen až 64GB operační pamětí DDR4-2666, ale základní konfigurace si vystačí s 8GB RAM. Snadný upgrade paměti umožňuje využití slotů SODIMM.
 
 
Stejně tak v případě úložiště slibuje Apple až 2TB SSD, ačkoliv základní konfigurace si vystačí s 128GB či 256GB SSD. Výrobce tvrdí, že úložiště je čtyřikrát rychlejší ve srovnání s minulou generací. Více výkonu samozřejmě vyžaduje lepší chlazení, přesto Apple slibuje, že nový desktop je velmi tichý. Na rozdíl od Macbooků je Mac Mini docela štědrý, pokud se bavíme o nabízených konektorech. Uživatel dostane k dispozici čtveřici portů USB-C s podporou Thunderbolt 3, dvojici tradičních portů USB-A, HDMI a Ethernet (za příplatek nabízející rychlost až 10 Gbps).
 
 

Dostupnost a cena

 
Nový Mac Mini si můžete už nyní předobjednat na stránkách Apple.com a doma jej můžete mít už ve středu 7. listopadu, kdy dojde k zahájení prodeje. Spolu s výrazným upgradem hardwaru došlo samozřejmě i k nárůstu ceny. Nejlevnější konfigurace se čtyřjádrovým Core i3, 8GB RAM a 128GB SSD vyjde na 23 990 Kč včetně DPH. Za nejdostupnější šestijádrovou konfigurace, který zahrnuje procesor Core i5, 8GB RAM a 256GB SSD vyjde na 32 990 Kč. Pokud byste si přidali všechny hardwarové upgrady, dostali byste Mac Mini s šestijádrem Core i7, 64GB RAM, 2TB SSD, 10Gbps portem Ethernet a cenovkou 132 190 Kč.
 
 
Zdroj: Apple.com


reklama