reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NUC s Ryzeny se konečně ukazují: čtyři jádra a Vega 11

14.11.2019, Jan Vítek, aktualita
NUC s Ryzeny se konečně ukazují: čtyři jádra a Vega 11
O NUC v podání firmy AMD bychom asi správně neměli mluvit, neboť to je formát vymyšlený Intelem pro jeho vlastní minipočítače. Nicméně označení NUC už se vžilo pro malé desktopy určité velikosti a ty nyní konečně dorazí s Ryzeny.
AMD předvádí od nástupu prvních procesorů Zen slušný výkon na mnoha frontách, ale mnohé produkty také ignoruje nebo dosud ignorovalo, respektive nemá v nabídce takový výběr jako Intel. Nyní už si ale budeme moci konečně pořídit i počítač ve stylu NUC, který bude vybaven APU Ryzen. Bude to produkt firmy Simply NUC, a to konkrétně Sequioa. Nicméně za lidovku to rozhodně nebude, neboť cena startuje v předprodeji na 690 USD. 
 
 
Malé počítače jsou obvykle drahé a platí se právě za menší rozměry, ale přece jen 690 dolarů za mini PC se čtyřjádrovým APU s Vegou 8, 8 GB RAM a 128GB SSD je moc. Sequoia ale také evidentně není určena pro využití v domácnostech, na což ukazují dva ethernetové porty a pak především dva sériové porty. Jde tak o NUC pro firmy, po nichž by snad mohly následovat další podobné modely s procesory AMD. 
 
Připravovány jsou konkrétně dva modely, a to Sequoia v8 a v6, oba s AMD Ryzen Embedded. Ty jsou ovšem stále k dispozici leda v první generaci, čili s původní architekturou Zen a 14nm technologií. 
 
Sequoia v8 využívá Ryzen V1807B se 4C/8T na 3,35 až 3,6 GHz, grafickým jádrem Vega 11 se 704 Stream procesory a TDP 35 až 54 W. Dále tu je 8 GB operační paměti a 128GB SSD, přičemž toto NUC přijde na cenu od 849 USD bez daně. Výrobce ale garantuje, že po dobu sedmi let bude tato PC podporovat, což čítá i náhradní díly a že ta mohou pracovat při 95 % relativní vlhkosti a teplotách do 60 °C. Počítače byly vyrobeny v Německu a podporují také široké rozpětí vstupního napájecího napětí od 8 do 32 V. 
 
To platí i pro Sequoia v6 s Ryzen Embedded V1605B se 4C/8T na 2 až 3,6 GHz a Vegou 8 s 512 Stream procesory při TDP 12 až 25 W. Právě tento slabší model začíná na ceně 689 USD. Oba pak můžeme dovybavit ještě rozhraním Wi-Fi či LTE modemem (M.2 karty) a standardní záruku si rozšířit až na pět let. 
 
Dle nedávné zprávy Fanless Tech ale AMD už nějakou dobu pracuje na své vlastní řadě malých PC (SFF PC), a to bez Ryzen Embedded, ale s výkonnějšími procesory. Cílem je prý vytvořit konkurenci pro větší intelovská NUC, jako je Hades Canyon, apod.
 
Zdroj: wccftech


reklama