reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA čelí obvinění z porušení pěti patentů Xperi Corporation

14.5.2019, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA čelí obvinění z porušení pěti patentů Xperi Corporation
Na společnost NVIDIA se zaměřila Xperi Corporation, která už nejednou žalovala velké technologické společnosti za porušování patentů, a to rozhodně ne neúspěšně. NVIDIA jich měla porušit celkem pět. 
Xperi Corporation si tak už nepřekvapivě vysloužila označení "patentový trol" a jako takový se zaměřuje na velké společnosti a pátrá po tom, zda by je nemohla obvinit z porušení některého z patentů, které vlastní. V roce 2017 se jí to povedlo v případě s firmou Broadcom, se kterou se nakonec mimosoudně vyrovnala a dohodla se na licenčním ujednání a toho samého docílila na konci minulého roku s firmou Samsung. Nyní se jí dostala do hledáčku NVIDIA a jde celkem o pět patentů. 
 
 
 
Společnost Xperi známe především jako majitele audio-technologické firmy DTS, která licencuje své kodeky pro mnohé produkty. Xperi také vlastní řadu patentů spojených s produkcí polovodičových produktů a právě ty už využila pro obvinění Broadcomu, Samsungu a nyní i NVIDIE. Po ní se tak nyní rovněž žádají licenční poplatky a vedle toho vyrovnání, přičemž to vypadá, že Xperi má slušnou šanci na úspěch, respektive na to, že NVIDIA kývne na vyrovnání ve stylu dvou dříve obviněných firem. 
 
Je přitom pozoruhodné, že dotyčné patenty se točí právě kolem produkce čipů, a to třeba napájecích obvodů, konstrukce čipového pouzdra, leštění kovové vrstvy a dalších metod. NVIDIA je totiž společnost, která nemá vlastní továrny a využívá zakázkovou výrobu. Jeden by tak mohl namítnout, že NVIDIA může firmu Xperi prostě odkázat na tchaj-wanskou TSMC, ať si to vyřídí s ní. Xperi ale uvádí, že odpovědnost za to, jak jsou dané čipy vyráběny, stále padá na hlavu NVIDIE. A že na tom něco bude, o tom leccos vypovídá právě mimosoudní vyrovnání s firmou Broadcom, která také nemá vlastní továrny a Xperi v jejím případě (stejně jako v při se Samsungem) využila tři z pěti patentů, jež nyní vytasila proti NVIDII. 
 
Nakonec se dozvídáme také to, že Xperi už měla NVIDII oslovit už před několika lety a chtěla se dohodnout, což čítalo nějakou formu licenčního ujednání. To ale NVIDIA evidentně odmítla, a tak nyní celá věc míří k Delawarskému federálnímu soudu. 
 


reklama