reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA Jetson Xavier NX: "světově nejmenší superpočítač"

7.11.2019, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA Jetson Xavier NX: "světově nejmenší superpočítač"
NVIDIA vypouští do světa nový Jetson Xavier NX, o němž tvrdí, že jde o světově nejmenší superpočítač. To je ale pochopitelně třeba brát s velkou rezervou. Jde totiž o speciální zařízení pro umělou inteligenci.
NVIDIA Jetson Xavier NX je tak vysoce specializované zařízení, které zahrnuje procesor s výkonem 27 TOPS, čili 27 miliard operací za sekundu užitečných pro umělou inteligenci, přičemž to se zde zvládne s jen 10 až 15W spotřebou. Právě na základě toho NVIDIA tvrdí, že jde o "světově nejmenší superpočítač pro AI". A malý skutečně je, však rozměry kartičky jsou jen 70 x 45 mm.  
 
 
Jetson Xavier NX je tak pouze karta s klasickým fyzickým rozhraním v podobě kontaktů na svém okraji, stejně jako mají i běžné PC karty. To znamená, že jde pouze o součást většího systému, což mohou být třeba komerční roboti, drony, zařízení pro továrny, zdravotnická zařízení, atd.  
 
 
Dále se dozvídáme, že oněch 21 TOPS se týká celočíselných výpočtu Int8 a v případě plovoucí řadové čárky a konkrétně FP16 jde o 6 TFLOPS. Stejně jako u jiných Jetson se i zde využívá softwarová architektura CUDA-X a podporován je SDK JetPack. 
 
 
Základem je čip obsahující jednak šest 64bitových jader NVIDIA Carmel Arm se 6 MB L2 a 4 MB L3 cache a především je tu 384 CUDA jader plus 48 Tensor. Zařízení je vybaveno také grafickým výstupem s DP 1.4, eDP 1.4 a HDMI 2.0 stejně jako hardwarovým dekódováním videa 2x 4K60 a kódováním 2x 4K30. Podporuje také šest CSI kamer, využívá 8 GB paměti LPDDR4x (51,2 GB/s), 16 GFB eMMC 5.1 a gigabitový Ethernet. Pinově je kompatibilní s Jetson Neno. 
 
Jetson Xavier NX bude k dispozici od března příštího roku za 399 USD.  
 


reklama