reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA prezentovala Turing, očekávejme GeForce RTX 2080 a zásadní změny

14.8.2018, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA prezentovala Turing, očekávejme GeForce RTX 2080 a zásadní změny
Konečně už můžeme ukončit spekulace o základních otázkách, jak se bude jmenovat nová generace a karty. NVIDIA ale především slíbila, že nové karty budou představovat největší pokrok od představení GPU s CUDA v roce 2006. 
Příští generace grafických procesorů NVIDIA se bude jmenovat Turing, jak potvrdil Jensen Huang na SIGGRAPH 2018, kde se věnoval zatím především profesionálním kartám. Půjde o osmou generaci GPU architektury NVIDIE, která dle očekávání bude podporovat ray tracing v reálném čase, čili něco dosud nevídaného a donedávna nepředstavitelného. Huang to komentuje tak, že můžeme očekávat základní změny v zobrazení počítačové grafiky, která nyní bude mnohem realističtější. Ostatně o tom ray tracing je. Dokáže nabídnout realistické podání lomu a odrazu světla od různých materiálů, což možná pro někoho nevypadá jako zásadní věc, ale to by se mýlil. 
 
 
Takže ano, hlasy informující o změně GTX na RTX mají pravdu a skutečně to bude díky ray tracingu, jehož podpora dokáže zásadním způsobem změnit architekturu nových grafických čipů, ale vypadá to, že by se architektury firmy NVIDIA už opravdu rozešly. Však i Turing bude mít jádra Tensor pro AI, ale k nim nově přibudou RT Core právě pro ray tracing.
 
Huang se pochlubil, že k podpoře nové architektury již získal dva tucty klíčových firem, mezi něž patří Adobe, Autodesk, Pixar jako tvůrci obsahu či autoři softwaru pro tvorbu obsahu. Z herního světa to jsou EA, Epic Games nebo Remedy. Zástupce Epic Games přitom prohlásil, že hráči se mohou těšit na hry, jejichž grafika už bude nerozlišitelná od reality. Co ale nový hardware?
 
 
Jensen Huang ukázal zatím pouze karty Quadro, a sice Quadro RTX 5000 (2.300 USD), Quadro RTX 6000 (6.300 USD) a Quadro RTX 8000 (10.000 USD), které mohou tvořit celý Quadro RTX Server s osmi GPU. Tyto produkty budou k dispozici od posledního letošního čtvrtletí. Pak byly prezentovány schopnosti GPU Turing na tomto již známém demu z prostředí Star Wars ovšem s jednou důležitou informací. V březnu na GDC toto demo běželo také v reálném čase, ale na DGX Station v ceně 70.000 USD se čtyřmi GPU Volta. Nyní běželo na jediné Quadro RTX 8000. 
 

Turingovská RT jádra jsou schopna akcelerovat ray tracing 25x rychleji než Pascal a navíc mohou být využita i jinak, a sice pro finální zpracování filmových efektů, a to nesrovnatelně rychleji než CPU. Jde třeba o odstranění šumu v obrazu, převod rozlišení či přečasování videa. 
 
 
Architektura Turing Streaming Multiprocessor disponuje až 4608 CUDA jádry s výkonem shodně 16 TFLOPS (FP32) a 16 TIPS (biliony operací v pevné řádové čárce). Dále se dočkáme využití i 16Gb pamětí Samsung GDDR6 a pomocí NVLink lze propojením dvou karet škálovat kapacitu až na 96 GB s propustností 100 GB/s, což vše platí samozřejmě pro profesionální Quadro. 
 

GPU

Paměť

Paměť s NVLink

Ray Tracing

CUDA jádra

Tensor jádra

Quadro RTX 8000

48GB

96GB

10 GigaRays/sec

4.608

576

Quadro RTX 6000

24GB

48GB

10 GigaRays/sec

4.608

576

Quadro RTX 5000

16GB

32GB

6 GigaRays/sec

3.072

384

 
A co GeForce? Na ty odkazuje následující video, v němž můžeme vidět řadu narážek, z nichž si můžeme sestavit jediné: GeForce RTX 2080. 
 
 
Představeny budou příští pondělí v německém Kolíně a můžeme pouze odhadovat, jaký příděl CUDA, RT a Tensor jader dostanou. 
 
Zdroj: Hexus.net 


reklama