reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

O víkendu selhala raketa Číny i pokus firmy SpaceX

3.7.2017, Jan Vítek, aktualita
O víkendu selhala raketa Číny i pokus firmy SpaceX
Ve znamení selhání se nese uběhlý víkend, na který nebude vzpomínat v dobrém především Čína, jejíž těžká raketa Dlouhý pochod 5 nedokázala dosáhnout potřebné výšky. V případě SpaceX to bylo daleko přijatelnější zrušení startu těsně před zážehem.
Raketa Dlouhý pochod 5 je dosud nejsilnější, kterou má Čína k dispozici. Poprvé startovala loni na podzim a předvedla úspěšný let (s jistými výhradami), ovšem nyní už lze mluvit o neúspěchu, i když ne nutně zcela fatálním, čili raketa možná rovnou neexplodovala, ale přinejmenším se jí nepodařilo splnit zadání mise. 
 
 
Dlouhý pochod 5 připravovaný na nedělní start 
 
Dlouhý pochod 5 je těžká raketa schopná vynést na geostacionární orbitu náklad 14 metrických tun a podruhé startovala právě včera, 2. července, a to z ostrova Hainan. Vypuštění bylo pokryto čínským zpravodajstvím, a to živě, ale vysílání náhle skončilo před plánovaným oddělením nákladu, což byl komunikační satelit Shijian-18 putující právě na geostacionární dráhu. Oficiální zdroje po 45 minutách od startu oznámily, že kvůli jisté anomálii se vypuštění satelitu nepodařilo a dle pozorovatele z CGTN měl Dlouhý pochod 5 problémy již krátce po startu. Dle záznamu mělo jít o problémy s jedním či oběma motory v jádrovém stupni rakety. 
 
Vypadá to tak, že raketa nedokázala vynést svůj náklad na požadované místo, ale je otázka, co se opravdu nakonec stalo. Je možné, že Dlouhý pochod 5 dosáhl nějaké oběžné dráhy, ale ne té požadované. To by nám pak mohlo připomenout nedávnou misi Dlouhého pochodu 3B, který měl vynést na geostacionární dráhu satelit Chinasat-9A. Ten nakonec skončil mnohem níže, než měl a i když se na plánovanou orbitu bude schopen dostat sám s využitím svého pohonu, kvůli vyplýtvanému palivu bude mít mnohem nižší životnost. 
 
Dlouhý pochod 5 je ale klíčová raketa pro čínský vesmírný program, neboť právě ta má vynášet lidi a zařízení pro průzkum Měsíce a planet. Stejně tak poslouží pro stavbu nové čínské stanice, na níž už bude moci nepřetržitě přebývat posádka. Otázka je, zda se tyto plány nepřehodnotí a plánované vypuštění jádrového modulu stanice nepozdrží (letět měl už příští rok či v roce 2019). 
 
 
Falcon 9 s Intelsat 35e na palubě
 
V případě firmy SpaceX jde také o nedělní neúspěch, ale s mnohem méně závažnými následky, neboť v tomto případě potenciální katastrofě zabránil kontrolní systém, který zrušil start jen 10 sekund před zážehem. Počítač tak zaznamenal nějaký problém ve fázi, kdy se kontroluje naváděcí systém a příslušný hardware. 
 
Další okénko pro vypuštění Falconu 9 nastane dnes v noci, a to v čase 1:37. Raketa ponese Intelsat 35e také na geostacionární orbitu do výšky 35.800 km. A právě proto v tomto případě nemá následovat bezpečné dosednutí prvního stupně rakety, neboť ta na své cestě spotřebuje příliš mnoho paliva. 
 
Zdroj: Space.com
reklama