reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

OC Expert z AMD řádně vyzkoušel nový AGESA pro Ryzen, jaký má vliv?

17.7.2017, Jan Vítek, aktualita
OC Expert z AMD řádně vyzkoušel nový AGESA pro Ryzen, jaký má vliv?
Robert Hallock z AMD se opět zaměřil na optimalizaci výkonu procesorů Ryzen, k čemuž použil novou verzi bootstrap protokolu AGESA 1.0.0.6, která byla výrobcům desek odeslána pro zakomponování do BIOSů už v květnu. 
Nové BIOSy pro desky s paticemi AM4 a procesory Ryzen či APU Bristol Ridge by tak už měly být připraveny pro stažení a instalaci, takže majitelům nic nebrání si vyzkoušet, jaký vliv má nový AGESA 1.0.0.6. Máme ale možnost se podívat nejdříve na to, čeho dosáhl pracovník technického marketingu firmy AMD, Robert Hallock, který se dříve podíval také na úvodní ladění procesorů Ryzen
 
 
AGESA 1.0.0.6 se zaměřuje především na otázku pamětí, jejich ladění a zajištění vyššího taktu, na který mají být procesory Ryzen zvláště citlivé. To ale také znamená, že uživatelé dostali do rukou mnoho možností, jak výkon pamětí ovlivnit, což čítá i jejich stabilitu a občas může to může být i k neprospěchu věci. Hallockovi v tomto tématu pomohl také overclocker Sami Makinen, který ověřoval různé kombinace nastavení BIOSu. 
 
Především jde o to, co způsobuje zapnutí funkce Geardown Mode (GDM), pak tu je dopad nové volby BankGroupSwap (BGS), použití tzv. Single-rank a Dual-rank (SR a DR) modulů, což jsou prostě DIMM moduly osazené z jedné, nebo obou stran a pak je tu i téma automatické nastavení časování a jeho manuální ladění. 
 
Právě první graf ukjazuje dopad použití jedno a oboustranných modulů, kde se ukazuje, že výrazně lepších výsledků lze dosáhnout právě s oboustrannými, i když pracují na stejném taktu. Nejde ale o samotné osazení, ale o to, že jde o dvě skupiny čipů na jednom modulu, přičemž osazení je pouze obvyklý průvodní projev. Díky funkci Bank Interleaving může jedna skupina pamětí na modulu pracovat, zatímco druhá prochází refreshem, takže tu je možnost dosažení vyššího výkonu, ovšem za tu cenu, že u DR modulů může být složitější dosáhnout vysokého taktu. 
 
 
Pak tu máme automatické časování a ručně vyladěné, při němž bylo dosaženo ještě zajímavějších nárůstů výkonu, a to na následující nastavení: tCL = 12, tRCDW/R = 12, tRP = 12, tRAS = 28, tRC = 54, tWR = 12, tWCL = 9, tRFC = 224, tRTP = 8, tRDRDSCL = 2, tWRWRSCL = 2, ProcODT = 60Ω.

Je ale jasné, že tady je třeba prostě experimentovat, neboť výsledky se budou lišit u každého počítače. V tomto případě bylo ale lepší i agresivní časování na pamětech na základním taktu 3200 MHz, než když byly přetaktovány na 3520 MHz při volnějším časování. 
 
 
A zde pak máme srovnání pamětí s různými nasteveními, kdy se jako nejlepší ukázal případ s přetaktovanými paměťmi na 3466 MHz při optimalizovaným časováním, vypnutým GDM i BGS a se Single Rank. Ukazuje se tak, že nastavení pamětí je zvláště u procesorů Ryzen alchymie, o které si můžete více přečíst na blogu AMD
reklama