Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Oracle pustil procesory AMD EPYC do svého cloudu

24.10.2018, Jan Vítek, aktualita
Oracle pustil procesory AMD EPYC do svého cloudu
Společnosti AMD se podařilo ukořistit dalšího velkého serverového zákazníka, a sice Oracle. Ten vybavil své cloudové servery procesory EPYC, čímž se AMD také řádně pochlubilo ve své tiskové zprávě. 
Serverový byznys společnosti AMD se tak dále rozjíždí a nyní si tato firma přibrala dalšího velkého zákazníka. Můžeme za tím vidět na jedné straně vysokou kvalitu procesorů EPYC spojenou s rozumnými cenami a na straně druhé tu jsou problémy Intelu zvané Spectre a Meltdown, které zasáhly právě především servery, kde bylo s plnou vážností třeba udělat opatření, jež měla dopady na výkon. 
 
 
Oracle tak bude svým zákazníkům poskytovat cloudový výkon procesorů EPYC s cenou od 3 centů za jádro na hodinu, což má být dle informací této firmy o dvě třetiny levnější než průměrná cena za jednojádrovou instanci na trhu. Využije přitom servery s až 64 jádry, a to fyzickými jádry, takže to znamená dvouprocesorové servery. Tomu odpovídá i výběr procesorů EPYC 7551, které jsou určeny právě pro takové servery (na rozdíl od verze EPYC 7551P). 
 
Procesory EPYC 7551 nabízí 32 jader plus SMT (64 logických jader) na taktu 2 až 3 GHz (all core boost je 2,55 GHz) a v cloudových serverech Oraclu typu "bare metal" budou vybaveny 512 GB paměti DDR4 RAM, dvěma 25GbE síťovkami a přístup budou mít až k 1 PB úložného prostoru. To představuje instanci E2.52 v nabídce firmy, vedle níž bude k dispozici také instance E2.64 se 16 jádry. Vedle bare metal serverů budou k dispozici také virtuální stroje vybavené jedním až osmi jádry, takže se budou rovnat maximálně jednomu čipu Zeppelin v procesorech EPYC. 
 
Od dnešního dne jsou k dispozici "epycké" instance umístěné fyzicky v americkém regionu East-Ashburn a koncem měsíce se rozjedou také servery v Londýně a do konce roku ještě další v Evropě. O Asii zatím nepadlo ani slovo. 
 
AMD ale ohlásilo, že má rozjednanou spolupráci s dalšími velkými cloudovými firmami, které si také chystají své systémy založené na procesorech EPYC. Jiné firmy pak mohou čekat na to, co AMD předvede v rámci své příští 7nm generace, která by mohla serverový byznys této společnosti opravdu nakopnout, a to i s ohledem na potíže Intelu, ale především díky tomu, že se očekávají i 64jádrové procesory a výrazně lepší IPC architektury Zen 2
 
Zdroj: TZ AMD