reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Organický memristor stanovil rekord rychlosti a výdrže

1.11.2017, Jan Vítek, aktualita
Organický memristor stanovil rekord rychlosti a výdrže
Pokud mluvíme o memristorech, je třeba zmínit společnost HP, která se jejich vývojem zabývá už dlouhé roky. Ten ale rozhodně není snadný, ale nadějí je nový typ organického memristoru, který má řešit většinu problémů. 
Teoreticky byl memristor popsán už na začátku 70. let, ovšem na praktické využití stále čekáme. Jde o čtvrtý základní prvek elektronických obvodů doplňující již dobře známou a široce využívanou trojici rezistor, kapacitor a induktor. Označit jej pak můžeme za proměnný odpor, který tak sdílí vlastnosti odporu a pamětí nezávislých na neustálém napájení, což jsou třeba také NAND Flash. Elektrický odpor tak není konstantní, ale závislý na tom, jaký náboj memristorem prošel předtím, a právě tento odpor může být využitý pro uložení informace. 
 
Pokud by se tak koncept memristoru dotáhl do praxe, mohly by takové paměti nahradit dnešní RAM s tím, že by už nebylo třeba je napájet, což by mělo velký dopad na spotřebu počítačů i způsob jejich využití. 
 
wafer s memristory od HP
 
Vyvíjené memristory v laboratořích selhávaly z různých důvodů. Často byly příliš pomalé, takže změna odporu v nich probíhala zdlouhavě, nebo si svou paměť nedokázaly uchovat moc dlouho poté, co byly odpojeny od napájení. Nové organické memristory vyvinuté na National University of Singapore však mají v obou těchto disciplínách excelovat a konkrétně umí změnit svůj stav během 50 ns, což je srovnatelné s klasickými tranzistory a také umí bez napájení udržet informaci po dobu alespoň 11 dní. 
 
Složení nových organických memristorů je skutečně exotické. Využívají přechodný kov ruthenium a jisté "azo-aromatické ligandy", přičemž příslušná teorie byla vytvořena na univerzitě Yale a organické molekuly byly syntetizovány v ústavu Indian Association for the Cultivation of Sciences. Výsledné memristory jsou i přes využití organického materiálu velice stabilní a nevykazují žádnou degradaci ani po 1012 pracovních cyklů. Navíc má být materiál pro jejich tvorbu levný a jednoduchý na výrobu a využívají se pro to už známé a používané technologie. 
 
Z toho všeho to vypadá, že paměti založené na memristorech by mohly být za dveřmi, ale takových průlomu jsme tu měli už mnoho. Zde je jasné, že cesta z laboratoří na trh bude ještě dlouhá, pokud nějaká taková vůbec vznikne. Důsledky by totiž mohly být dalekosáhlé, neboť memristory by mohly nahradit tradiční DRAM i NAND Flash a v podstatě i všechny novější paměťové technologie jako 3D XPoint. Však si představme, jakou revoluci v IT by zařídily stálé (non-volatile) paměti o výkonu DRAM a kapacitě, která v případě vícevrstvého designu může dosáhnout hustoty 1 petabajtu na kubický centimetr. A také jaký odpor by vyvolaly u firem, které aktuálně mohutně investují právě do klasických technologií. 



reklama