reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Otestována hybridní desktopová karta s mobilním čipem GeForce RTX 3060M

22.7.2022, Milan Šurkala, aktualita
Otestována hybridní desktopová karta s mobilním čipem GeForce RTX 3060M
Po snížení cen kryptoměn začal velký výprodej grafických karet, mezi nimiž se objevily i velmi zajímavé hybridy. Prodávaly se totiž i desktopové grafické karty, které obsahovaly mobilní grafické čipy, např. GeForce RTX 3060M.
V Číně je možné skoro všechno a v rámci kryptoměnové horečky tu vznikaly velmi netradiční grafické karty. Nedostatek čipů i limitace výkonu pro těžbu pomocí LHR u karet společnosti Nvidia dala vzniknout zvláštním hybridním kartám, které kombinovaly desktopový formát s mobilním grafickým čipem GeForce RTX 3060M. Ten totiž LHR neměl a ve výsledku tak mohl nabídnout solidní výkon pro těžbu kryptoměn při velmi nízké spotřebě.
 
 
Tyto grafické karty sice měly jen 6 GB GDDR6 paměti místo 12 GB, nicméně počet CUDA jader byl vyšší (3840 oproti 3584). Rozdíly jsou také v TDP jednotlivých čipů, kdy klasická desktopová RTX 3060 dosahuje 170 W, zatímco mobilní mohou být v mnoha různých verzích od 80 až do 115 W. V testu, který provedli na BullLab Jay, vyzkoušeli mobilní RTX 3060M na 105W TDP a pak dvě desktopové varianty na 80W TDP. Jednou byla klasická RTX 3060, druhou pak tato hybridní desktopová RTX 3060M.
 
Díky lepšímu chlazení měla desktopová verze RTX 3060M i při 80W TDP lepší výkon než 105W mobilní varianta. Dosahovala totiž taktů o 100 až 300 MHz vyšších. Další zajímavostí bylo, že v některých testech překonala i klasickou desktopovou verzi, pochopitelně tu limitovanou na stejnou TDP. I přes poloviční množství paměti se tu pozitivně projevil větší počet CUDA jader. Používání takových karet se ale obecně nedoporučuje. Nejsou oficiálně podporovány Nvidií a podle všeho jde o nelegální výrobky. Zatím to však nevypadá, že by Nvidia bojovala proti jejich prodeji.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama