reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Overclocker přetaktoval Intel Arc A380 na 3,1 GHz, bylo to hodně složité

23.8.2022, Milan Šurkala, aktualita
Overclocker přetaktoval Intel Arc A380 na 3,1 GHz, bylo to hodně složité
SkatterBencher, známý overclocker, si vzal na paškál grafickou kartu Gunnir Arc A380 s čipem od Intelu a vyzkoušel, kam je schopen ji až přetaktovat. Chvilkově se mu povedlo dosáhnout frekvence až 3,1 GHz, tedy o polovinu více, než je základní takt.
Grafické karty Intelu se už dostaly do rukou několika lidem, kteří s nimi zkouší různé testy nebo např. přetaktování. Jedním z nich je i overclocker SkatterBencher, kterému se povedlo na grafické kartě Intel Arc A380 od Gunniru dosáhnout opravdu velmi vysoké frekvence 3,1 GHz. Bylo to ale jen chvilkově. Problémů bylo hned několik a taktování grafiky o Intelu na hranici jejích možností nepatří k nejjednodušším. Pro taktování prozatím funguje jen oficiální utilita Intelu Arc Control, jejíž možnosti jsou omezené.
 
 
Prvně vyzkoušel Offset Mode, který navyšuje frekvenci současně se zvyšováním napětí, Lock Mode pak dovoluje nastavovat manuálně napětí a frekvenci (nicméně posuvník pro nastavení napětí GPU nefunguje). Maximální frekvence dosáhla 2450 MHz, nicméně Arc Control má ještě posuvník funkce GPU Performance Boost. Ta ale nefunguje tak, jak by se dalo čekat, a 30% navýšení v softwaru se projevilo jen 10% navýšením taktu na 2696 MHz. Pamětem není možné měnit napětí vůbec.
 
SkatterBencher a Shamino proto vyvinuli vlastní přetaktovávací nástroj, který jim dovolil dostat se dál. Zjistilo se, že problémem jsou limity PL1, PL2 a PL4. Ten první hovoří o dlouhodobém zatížení, druhý o krátkodobém limitu a třetí pak o špičkách. Přes Arc Control je možné zvednout limity PL1 a PL2 ze 65,5 W na 97,5 W, výše to ale nejde. Přes vlastní systém se jim povedlo nastavit je na 298 W, resp. 395 W, nicméně s 800W limitem PL4 už pohnout nedokázali (alespoň zatím). I když se karta dostala chvilkově na 3,1 GHz, ochranný limit karty ji velmi rychle poslal zpět na 2,3 GHz, takže nejde o frekvenci, která by byla udržitelná např. pro provedení benchmarků.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama