reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Panika v Intelu, aneb 28jádrový "Xeon" proti 32jádrovému Threadripperu

12.6.2018, Jan Vítek, aktualita
Panika v Intelu, aneb 28jádrový "Xeon" proti 32jádrovému Threadripperu
Intel se dle svědků představení "5GHz" HEDT procesoru opravdu moc nesnažil sdělit, že jde o přetaktované CPU, na což prý jaksi zapomněl. Jeho akce nám může napovědět, že byl přípravami nových procesorů Threadripper nemile zaskočen.
Nedalo se moc očekávat, že by AMD na trh letos vypustilo 32jádrovou verzi procesorů Threadripper, neboť nás neustále krmí informacemi o snahách zachovat zpětnou kompatibilitu. Pokud ale má na trh vypustit Threadripper s až 32 jádry, znamená to nasazení všech čtyř možných čipů Zeppelin, z nichž každý nese dvoukanálový řadič. Výsledné desky tak mají umožnit celkem osmikanálový přístup do paměti, což ty pro 1. generaci Threadripperů samozřejmě nenabízí. Nicméně patice TR4 je na to připravena, neboť jde v podstatě o tu samou, kterou využívají i 32jádrové EPYC a nové desky by tak jako tak přišly na trh. 
 

 napájení testovací desky z prezentace Intelu - zdroj: Anandtech
 
Intel však zdánlivě vyčerpal možnosti dané platformou X299 pro maximálně 18jádrové procesory Skylake, které byly v minulém roce označovány za VRM katastrofu. Výrobci desek reagovali vypuštěním vylepšených XE verzí desek s nabobtnalým systémem napájení a pokud by měli na takových deskách rozběhat 28jádrové procesory, asi by se raději sami rozběhli zdi v ústrety. Intel prostě aktuálně nemá k dispozici desktopovou platformu pro procesory schopné odolat 32jádrovým Threadripperům, a musel tak sáhnout do serverových zásob, aby ubral firmě AMD vítr z plachet při jejím představení 2. generace Threadripperů. 
 
Představení nového 28jádrového HEDT procesoru se tak neobešlo bez použití speciální desky s mohutným systémem napájení a speciální chladničky s výkonem 1 kW, aby bylo možné upravený Xeon Platinum 8180 "Skylake-SP" rozběhnout na 5 GHz tak, aby vydržel alespoň krátkodobý test. Jde tak o prodejně nereálnou platformu s procesorem, jehož serverová varianta stojí kolem 10.000 dolarů. 
 
AMD přitom ukázalo, jak jeho 24jádrový Threadripper II překonává 18jádrový Core i9-7980XE, a to normálním vzduchovým chlazením a lze si představit, že nasadí více než konkurenceschopnou cenu, jak naznačují právě ceny druhé generace CPU Ryzen. V zásobě pak bude mít ještě 32jádrový procesor, proti němuž už Intel nebude schopen postavit nic, aniž by musel využít serverové procesory a celou platformu, čili z tohoto pohledu můžeme vidět celé představení přetaktovaného "Xeonu" jako uspěchanou reakci firmy, která se ocitla ve složité situaci lídra trhu zahnaného do kouta. 
 
Co se týče AMD, v jeho případě můžeme vycházet prostě z toho, co nabízí v podobě procesorů Epyc 7551P. Jde o 32jádrové CPU s taktem 2,0 až 3,0 GHz, TDP 180 W a cenou 2100 USD. Lze očekávat, že nový Threadripper nabídne ještě vyšší takty při nezměněném TDP, však i EPYC 7601 pro dvoupaticové systémy má o 200 MHz více. Xeon Platinum 8180 je oproti tomu 28jádrové CPU s taktem 2,5 GHz až 3,8 GHz, TDP 205 W a několikanásobnou cenou. Opět to vypadá tak, že AMD možná nebude nejrychlejší, ale rozhodně nabídne nejlepší poměr výkonu a ceny, a to asi mnohem výraznější než v případě Ryzen či první generace Threadripper. 
 
Intel dokázal v předchozím roce ještě reagovat právě 18jádrovými procesory Core i9, jejichž nástup byl také uspěchaný, ovšem AMD letos prostě a jednoduše vymění dvě atrapy v Threadripperech za aktivní jádra a bude mít k dispozici procesor, jehož desktopový ekvivalent Intel na trh těžko dostane v přijatelné ceně. Firmě AMD se tak začíná stále více vyplácet její rozhodnutí rozkouskovat mnohojádrové procesory na více čipů pospojovaných pomocí sběrnice Infinity Fabric, čemuž se Intel loni vysmíval. Nyní se ten samý Intel snaží co nejvíce taktovat své Xeony, aby v očích veřejnosti udržel svou image. Jde ale právě spíše jen o image a prestiž, zatímco zisky budou pramenit z prodeje především jiných produktů a to se firmě AMD nebude měnit tak snadno jako počet jader v Threadripperech. 
 


reklama