reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel X299 je prý pro přetaktování "VRM katastrofa"

29.6.2017, Jan Vítek, aktualita
Intel X299 je prý pro přetaktování "VRM katastrofa"
Německý overclocker der8auer se opět ozval a tentokrát si vzal na mušku platformu Intel X299, jejíž desky označil za úplnou "VRM katastrofu". Viní tím samotný Intel i výrobce desek, a to z uspěchaného nástupu platformy. 
Vypadá to, že letošní rok bude ve znamení spěchu, neboť i o společnosti AMD a jejích procesorech Ryzen se nedá říci, že by byly vypuštěny na trh ve stoprocentním stavu. Výrobci základních desek dostali jen málo času na to, aby své modely vyladili, což jsme poznali kvůli postupnému vypouštění desek na trh, jejichž BIOSy a procesorové mikrokódy měly daleko k vyladěnosti. 
 
 
Dle der8auera, o němž jsme dříve mluvili především ve spojení s heatspreadery procesorů AMD a Intel, jde v podstatě o stejnou věc i v případě procesorů Intel Core-X Series a platformy X299. Ta měla být původně vypuštěna na trh až v srpnu, ale Intel její nástu uspíšil na tento měsíc, takže o to méně času měli výrobci základních desek pro vývoj svých produktů. Co nám o tom der8auer může říci? 
 
 
Dle něj se spěch podepsal na kvalitě VRM, čili regulátorů napětí zásobujících procesory energií, jež má být napříč různými modely různých výrobců nekonzistentní, což platí i o jejich chlazení. Dokládá to třeba využitím procesoru, jenž dokáže pracovat i na taktu 5 GHz, přičemž na desce značky Gigabyte Aorus nedokáže dosáhnout ani taktu 4,6 GHz, neboť VRM se už při něm nebezpečně zahřívají. Dle der8auera za to mohou především chladiče VRM na dané desce, jež označuje spíše za tepelnou izolaci než chlazení. Když je totiž sundal a obnažené VRM začal přímo chladit malým ventilátorkem, situace se výrazně zlepšila.
 
Podobné to ale bylo i na deskách značek Asus a MSI, takže je zřejmé, že nejde o jeden jediný náhodný problém a vedle toho tu je i problém s napájením samotných desek, jež často využívají pouze jeden přídavný 8pinový EPS konektor. To dle autora nestačí, neboť pak se zahřívaly i samotné kabely a jejich konektory, na nichž naměřil znepokojujících 65 °C. To ale dle recenzenta specializujícího se na zdroje (Jon "Jonnyguru" Gerow) může být i problém kabelů zdrojů Super Flower a doporučil se podívat na napětí na +12V větvi pod zátěží. Pokud její napětí výrazně neklesá, pak to nebude problém desky, že by si z EPS brala více, než je zdrávo. 
 
Nicméně názor der8auera sdílí jistý uživatel z Overclock.net, který pod nickem Silicon Lottery prodává zájemcům dobře přetaktovatelné procesory. Ten tak má také své zkušenosti s deskami s Intel X299 a žádná z nich nemá zvládat přetaktovaný procesor Core i9-7900X dle jeho představ, což se týká teplot VRM a následného umělého škrcení výkonu. 
 
Uvidíme, jaká bude reakce výrobců základních desek, neboť na tyto připomínky by rozhodně měli reagovat a také prý již reagují, ale zatím jen do e-mailové schránky autora videa.
 
reklama