reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Pár zaměstnanců TikToku zneužilo aplikaci ke špehování amerických novinářů

27.12.2022, Milan Šurkala, aktualita
Pár zaměstnanců TikToku zneužilo aplikaci ke špehování amerických novinářů
Sociální síť TikTok se dlouho snaží budovat a vylepšit si důvěru v oblasti ochrany dat svých uživatelů, která byla vždy velkým otazníkem s ohledem na vazby na Čínu. Stačí však pár neposlušných zaměstnanců, kteří špehovali novináře, a je po důvěře.
TikTok je velkým fenoménem a vždy měl v některých zemích dost problematickou pozici s ohledem na čínské vazby. Společnost ByteDance se proto snažila získat důvěru v zemích, které se proti TikToku stavěly jako k možnému bezpečnostnímu riziku, a např. v USA tak vznikla TikTok US Data Security (USDS), která měla zajistit, že data amerických občanů zůstanou na americké půdě. TikTok tak v USA využívá služeb Oracle Cloud Infrastructure (OCI). Podobná opatření zavedla firma také v Evropě a Velké Británii. K výraznému šrámu na celé snaze ale stačí několik neposlušných zaměstnanců, kteří důvěru v TikTok a jeho odolnost vůči snaze o zneužití (ať už je to na popud čínské vlády, vlastní nebo jiných hráčů) značně snížili.
 
TikTok logo
ilustrační foto, autor: Ivan Radic, CC BY 2.0, přes Flickr
 
Zjistilo se totiž, že několik zaměstnanců zneužilo aplikaci a data ke špehování několika amerických novinářů. Konkrétně mělo jít o tři zaměstnance Forbesu (Emily Baker-White, Katharine Schwab a Richard Nieva), kteří ještě nedávno pracovali pro BuzzFeed, a Christinu Criddle z Financial Times. CEO společnosti ByteDance, Rubo Liang, vyjádřil velké znepokojení nad aktivitou zaměstnanců, kteří významně narušili dlouho budovanou (a stále ne zrovna vysokou) důvěru veřejnosti. Samotné vyšetřování společnosti prováděné externí firmou prokázalo špehování minimálně dvou amerických novinářů. V souvislosti s kauzou už ByteDance opustili čtyři zaměstnanci firmy a počet se možná v budoucnu ještě navýší. Problémem pro sociální síť TikTok je i to, že americká vláda tak má další argument k tomu, proč síť na půdě USA znovu zakázat.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama