reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

PCI-SIG má konečné specifikace rozhraní PCIe 5.0: 32 GT/s na linku

30.5.2019, Jan Vítek, aktualita
PCI-SIG má konečné specifikace rozhraní PCIe 5.0: 32 GT/s na linku
Organizace PCI-SIG po představení specifikací PCI Express 4.0 dlouho neotálela a přináší další verzi, která opět zdvojnásobuje přenosovou rychlost jedné linky tohoto rozhraní. A to přitom ještě stále čekáme na to, až verzi 4.0 budeme moci využít.
Toto využití se týká pochopitelně běžných uživatelů a jejich PC, ovšem dá se říci, že PCIe 4.0 už je za dveřmi. Nabídne ho jako první platforma AMD s čipsetem X570, procesory Ryzen 3000 a grafikami Navi, vedle čehož se na trh chystají také první SSD pro PCIe 4.0. 
 
 
Specifikace rozhraní PCIe 3.0 byly přitom dokončeny v roce 2010, a to ještě se slušným zpožděním. Rozhraní PCIe 4.0 dostalo své konečné specifikace na podzim roku 2017 a nyní, ani ne po dvou letech tu máme už hotové specifikace PCIe 5.0, které opět zdvojnásobují datovou propustnost jedné linky, a sice na 32 GT/s (gigatransfers). Samotná organizace PCI-SIG (Special Interest Group) mluví, že se jí to podařilo po 18 měsících, což považuje za velký úspěch. 
 
Vypadá to tak, že generace PCIe 4.0 bude aktuální jen krátce, i když to nebude záležet jen na dostupnosti nových specifikací, ale také na složitosti jejich implementace do produktů. Zrovna s PCIe 4.0 však v tomto ohledu byly problémy týkající se především vzdálenosti, na kterou mohou dvě zařízení pomocí této sběrnice spolehlivě komunikovat. Dozvíme se v tomto ohledu něco o PCIe 5.0? 
 
Selský rozum říká, že pokud se má propustnost ještě zdvojnásobit, může to být s praktickým využitím tohoto rozhraní jen horší. Však už se dostáváme na 64 GB/s pro 16linkové rozhraní v každém směru, čili čtyřnásobek dnešního PCIe 3.0. Tiskovka nás informuje o jistých změnách v napájení pro vylepšení integrity signálu a také tu budou nové, mechanicky odolnější verze konektorů včetně zpětně kompatibilního CEM konektoru pro přídavné karty. Zajištěna je rovněž zpětná kompatibilita až po PCIe 1.x. 
 
Dále už tu máme pouze vyjádření firem AMD, NVIDIA a Intel, takže zatím se nic nedozvíme o případných úskalí implementace a jak to bude s případnými redrivery a repeatery a jejich použitím pro posílení kvality signálu. 
 
Zdroj: TZ PCI-SIG


reklama