reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

PCI SIG vypouští do světa hotové specifikace PCI Express 4.0

26.10.2017, Jan Vítek, aktualita
PCI SIG vypouští do světa hotové specifikace PCI Express 4.0
Skupina PCI SIG, čili Peripheral Component Interconnect Special Interest Group, zveřejnila již hotové specifikace pro rozhraní PCI Express verze 4.0, které zdvojnásobí propustnost rozhraní dnešní verze 3.0. A že je to už potřeba.
Záleží na tom, jak především výrobci základních desek s PCI Express 4.0 naloží, a to ve spolupráci především s Intelem a AMD jako výrobci procesorů a čipových sad pro PC. Grafické karty si s dnešním PCI Express 3.0 se 16 linkami pohodlně vystačí, ovšem stále vyšší nároky mají moderní SSD pro PCIe a NMVe. Ta mohou být v případě desktopových AMD Ryzen už napojena přímo na procesor a v případě Intelu to musí brát oklikou přes čipovou sadu, ovšem ta je s procesorem spojena rozhraním DMI 3.0, jehož propustnost odpovídá pouhým čtyřem linkám PCIe 3.0. 
 
 
Jako obvykle platí, že čím více datových spojů deska a její elektronika nese, tím složitější a dražší daný hardware je. Nyní záleží na tom, zda se výrobci rozhodnou pro budoucí karty využívat plných 16 linek rozhraní PCIe 4.0, však je jasné, že výkonnostní rozdíl mezi 8 a 16 linkami bude zanedbatelný. Osobně bych si něco takového spíše nečekal, neboť grafiky na rozhraní PCIe vždy byly určeny pro (až) 16 linek a někdo by musel zavelet, aby se tento základní předpoklad změnil. Nicméně i od toho tu máme organizace, do nichž se výrobci sdružují, aby mohli koordinovat své kroky. 
 
Je tak otázka, co nástup PCIe 4.0 přinese a zda to bude "pouze" navýšení propustnosti plus další novinky v rámci samotného rozhraní, nebo se nějak bude měnit dnes obvyklý počet linek, které využívají připojované karty, SSD, kontrolery, atd. Pokud by se totiž grafiky uskromnily a spokojily se s 8 linkami, více jich by pak zbylo na SSD, jejichž sloty M.2 se na dnešních deskách běžně musí dělit o linky s kratšími sloty PCIe. 
 
Nyní PCI SIG tak zveřejnilo verzi 1.0 PCIe 4.0, která dříve existovala jen jako pracovní verze 0.9 zkoumaná jednotlivými členy organizace. Vedle dvojnásobné propustnosti, čili 16 GT/s na linku, jsou slibovány také nižší latence nebo podpora I/O virtualizace. Nyní tak můžeme očekávat, že nastoupí první produkty, které nové PCIe využijí a je otázka, kdy se ukáží i první základní desky s tímto rozhraním. Takové M.2 SSD mohou mít díky němu teoretickou propustnost až 8 GB/s. 
 
Samotná PCI SIG se nyní už bude věnovat vývoji PCI Express 5.0, jejichž specifikace mají být hotovy někdy v polovině roku 2019. 
 


reklama