reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

PCIe 5.0 SSD bez chladiče: zamrznutí PC nebo výkon nižší než HDD

16.5.2023, Milan Šurkala, aktualita
PCIe 5.0 SSD bez chladiče: zamrznutí PC nebo výkon nižší než HDD
Spotřeba nových SSD s rozhraním PCIe 5.0 se přehoupla přes 10 W a nutnost výkonného chlazení začíná být ožehavým tématem. Corsair MP700 své SSD ale nevybavuje žádným chladičem a bez něj to opravdu nejde.
Pomalu se začínají objevovat nová SSD s rozhraním PCIe 5.0, které posouvá jejich přenosové rychlosti za hranici 10 GB/s. Nikoho ale asi nepřekvapí, že se současně s tím zvyšuje spotřeba. Tak, jak jsme si už zvykli na chladiče na modulech RAM, tak si nyní zvykáme i na chladiče na SSD. Tím je většinou vybavena už základní deska, někteří výrobce dodávají SSD s vlastním chladičem a takový Galax HOF Extreme ho bude mít dokonce i aktivní. Aktivní chlazení měl mít ale i Corsair MP700, nicméně první testy ukázaly, že jde o hlučné řešení, a tak se Corsair rozhodl ke svému novému SSD nedodat vůbec žádný chladič, a to ani pasivní. Nutnost zařídit chlazení tak hodil na uživatele a základní desku. Říká, že jde o situaci, která je podobná té u CPU, kde jsou dražší varianty procesorů zpravidla bez chladiče, a je na uživateli, jaké chlazení si zvolí. Zároveň varuje, že se SSD nesmí používat bez chlazení. První testy také ukazují, že je to opravdu problém.
 
Corsair MP700
 
Na serveru ComputerBase.de to totiž vyzkoušeli současně s dalším SSD s PCIe 5.0 a řadičem Phison E26. Šlo o model Crucial T700. Ten se svým pasivním chlazením dosahoval vysokých teplot, ale dokázal udržet výkon, pokud byl ve skříni zajištěn aspoň nějaký průtok vzduchu. Totéž platilo pro MP700 s nainstalovaným chladičem Strix od základní desky. Pokud nebyl mírný průvan zajištěn, SSD měla problém a začala omezovat výkon. Pravý problém ale nastal, když se obě SSD otestovala bez jakéhokoli chlazení, což rozhodně nelze doporučit.
 
Už v idle režimu měl Corsair MP700 teploty okolo 60 °C a v CrystalDiskMarku se dostal na 87 °C, kde už způsobil úplné zamrznutí systému a bylo potřeba tvrdě restartovat počítač. Používat toto SSD bez alespoň pasivního chladiče je tak v podstatě nemožné. Trochu větší objem dat by s velkou pravděpodobností rychle způsobil pád systému a pravděpodobně i ztrátu dat. Zajímavé ale bylo, že Crucial T700 se stejným řadičem vykazoval jiné chování. Ten má totiž upravenou verzi řadiče včetně jiného firmwaru, který přidává jinou křivku pro throttling a dokáže výrazněji omezovat výkon při vysokých teplotách. Lépe řečeno, nová verze dokáže natolik omezit výkon, že i bez chladiče se počítač nezasekne, nicméně rychlosti se dostanou na úroveň HDD. V benchmarku tak bylo u čtení naměřeno 12385 MB/s, ale u zápisu se už výkon omezil a nedostal se ani na 102 MB/s.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama