reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Platební karty VISA zaznamenaly v Evropě výpadek

3.6.2018, Milan Šurkala, aktualita
Platební karty VISA zaznamenaly v Evropě výpadek
V některých zemích se už bankovky a mince téměř nepoužívají a většina transakcí jde pomocí platebních karet. Tento pátek evropskou síť systému VISA postihl výpadek, který v některých případech znemožnil placení kartami.
Platební karty jsou čím dál častěji používaným platebním prostředkem i u nás a některé evropské země je využívají dokonce téměř výhradně. Tento pátek tak měly některé země krušné chvíle, neboť majitelé platebních karet VISA mohli zaznamenat problém s jejich funkčností. V některých případech totiž karty neumožňovaly placení v klasických platebních terminálech. Stále však fungovaly výběry z bankomatu.
 
VISA logo
 
Podle zástupců společnosti nešlo o žádný hackerský útok nebo neautorizovaný přístup do systému. Zdrojem problému měla být hardwarová záležitost, nicméně ta nebyla nijak konkrétněji specifikována. Problém byl lokalizován již v pátek a v sobotu časně ráno už mělo být vše v pořádku a systémy byly a jsou nyní funkční.
 
VISA ujišťuje, že pokud došlo k neúspěšnému pokusu o platbu (ta se u obchodníka tvářila, že neproběhla, nicméně v systému byla zaznamenána), nikdo o žádné peníze nepřijde. Společnost tedy nyní řeší nezaúčtované transakce, které vznikly v důsledku chyby a nadále "visí" v systému.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama