reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

PlayStation 5 v Indii "scalpují" už i autorizovaní prodejci Sony

17.2.2021, Milan Šurkala, aktualita
PlayStation 5 v Indii "scalpují" už i autorizovaní prodejci Sony
Scalping je velkým problémem u nejednoho hardwaru. Postihuje v poslední době zejména grafické karty, ale úplně se nevyhýbá ani procesorům AMD nebo konzolím Sony PlayStation 5. Výrazně vyšší ceny ale nastavili i někteří oficiální dealeři.
Nedostatek hardwaru je palčivým problémem dnešní doby. Není divu, že se rozmáhá scalping, kdy ti šťastnější, kteří se dostanou k těžko dostupnému hardwaru, jej pak prodávají za mnohem vyšší částky těm, kterým se ho nepovedlo sehnat. Obrovským problémem je to zejména u grafických karet, kde jsou ceny i dvojnásobné. Zdaleka nejde ale jen o grafiky. Scalping se týká také některých procesorů AMD a herních konzolí Sony PlayStation 5. A jak se ukazuje, situace na trhu zneužívají dokonce i někteří autorizovaní prodejci značky Sony, kteří uměle nadsazují ceny.
 
Sony PlayStation 5
 
V takovém případě se ani scalpeři nedostanou k produktům za oficiální ceny, protože už od prodejců jdou ven za vyšší částky. Např. v Indii by měla být cena této konzole 49990 rupií (14700 Kč), nicméně např. prodejce Kalra Electronics za ni požadoval 65-75 tisíc rupií (19-22 tisíc Kč) a není zdaleka jediným autorizovaným partnerem, který tak zde učinil. Někteří už po vypuknutí aféry vrátili ceny zpět, případně žádají zákazníky, aby při vyšetřování záležitosti ze strany Sony lhali, aby nepřišli o status autorizovaného dealera. Sony totiž mělo zahájit audit celého indického dodavatelského řetězce.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama