reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Pneumatická paměť pro měkké roboty rozehrála piano

20.7.2021, Jan Vítek, aktualita
Pneumatická paměť pro měkké roboty rozehrála piano
Výzkumníci z University of California Riverside (UCR) vytvořili pneumatickou paměť, která má v podstatě stejnou funkci jako nevolatilní počítačová paměť, ale samozřejmě nejde o elektroniku. My se můžeme podívat jak nám robot díky ní zahraje na piano.
Pneumatická paměť z University of California Riverside využívá namísto elektronů vzduch, který je tu využit i pro hýbání robotickými prsty na klaviatuře. 
 
 
Dle autorů jde o typ paměti, který by se mohl hodit především pro tzv. měkké roboty, čili roboty se skutečně měkkými těly. Taková zařízení obvykle využívají právě vzduch, který nafukuje jejich těla a dává jim objem i možnost se hýbat. 
 
V tomto případě jde o sestavu ovládaných ventilů coby vzduchové variace na řídicí elektrody, které v systému ovládají tok vzduchu a právě rozdíl v tlaku určuje, zda má daná paměť zapsanou logickou nulu nebo jedničku. Nicméně tu nejde o zvýšení tlaku vzduchu, jak by se mohlo zdát. Jde naopak o snížení, čili se tu neuplatní kompresor, ale vývěva, díky níž se tu určuje rozdíl mezi atmosférickým tlakem (logická 1 - zapnuto) a vakuem (logická 0 - vypnuto), i když samozřejmě asi nepůjde o dokonalé vakuum. Postačí takové odčerpání vzduchu z kontrolního obvodu, které poslouží k otevření cesty mezi vstupním a výstupním kanálem.
 
Díky tomu, že systém může udržovat rozdíly v tlaku i po odpojení od řídicích vakuových pump, se dá mluvit o nevolatilní/stálé paměti, která si tak udržuje svou informaci, ale to samozřejmě pouze za předpokladu, že řídicí obvody budou dobře těsnit. 
 
 
Ve vytvořené konfiguraci je tato paměť pouze osmibitová, i když ve videu se ukázala jen pro ovládání čtyř ohebných prstů, jejichž provedení odpovídá právě koncepci měkkých robotů. Samotní tvůrci mluví o "eight-bit nonvolatile random-access pneumatic memory (RAM)" i o tom, že dle jejich názoru takovým způsobem bude možné vytvořit autonomního robota s procesorem a pamětí běžícími na vzduch. Tak uvidíme.  


reklama