reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Po InSight mohou následovat balóny pro detekci "venušetřesení"

31.12.2018, Jan Vítek, aktualita
Po InSight mohou následovat balóny pro detekci "venušetřesení"
Sonda InSight si dokázala už na Marsu vedle sebe odložit svůj seismograf, který tak bude naslouchat nitru planety a NASA tak bude velice vděčná za nějaké to marsotřesení. V případě Venuše by ale mohly posloužit balóny.
Dostat na Mars přistávací modul a provozovat jej na něm není v porovnání s Venuší a jejím pekelným klimatem velký problém. Bez výkonného chlazení a ochrany proti tlaku nemá sonda na povrchu Venuše šanci přežít, přičemž podmínky jsou až tak špatné, že NASA uvažuje o sestrojení čistě mechanické sondy. Například ruská Veněra 13 měl vydržet alespoň půl hodiny a i když nakonec fungovala celých 127 minut, není zrovna pravděpodobné, že by dokázala v tak krátké době zachytit chvění z nitra planety. Nicméně v atmosféře Venuše nějakých 50 kilometrů nad povrchem je to už jiné a přitom i v takové výšce by mohla zařízení umístěna v závěsu pod balónem sledovat vnitřní projevy planety. Jak to víme? 
 
Akorát před letošními Vánocemi byl v Mohavské poušti spuštěn experiment, který využil 50 tun výbušnin odpálených v hloubce 300 metrů. Výsledkem bylo uměle vyvolané zemětřešení magnitudy 3 až 4, které mělo vliv i na vzduch nad místem výbuchu a v prvé řadě to byl experiment, který ukázal schopnosti USA detekovat podzemní nukleární výbuchy. Jde tak jednoduše o sledování změn v tlaku atmosféry a potvrzeno bylo, že takové "atmosférické vibrace" mohou sledovat zařízení z vysoko letících balónů. 
 
 
Výzkumníci z NASA JPL v tom vidí možnost vyslat podobná zařízení k našemu nejbližšímu sousedu, planetě Venuše, již bychom si mohli vůbec poprvé přímo poslechnout a odhalit její další tajemství. Jistě by si to zasloužila i kvůli tomu, jak moc je v posledních desítkách let vedle Marsu opomíjena. To se ale může rychle změnit, však o Venuši mají zájem vedle Rusů také Indové
 
A jaká zařízení by dané balóny mohly nést? Ty testovací nad Mohavskou pouští měly celou sadu přístrojů, a to barometry, seismografy, vysoce citlivé akcelerometry, infrazvukové senzory a vysokorychlostní kamery. Leccos z toho by se tak mohlo uplatnit také v misi na Venuši, přičemž NASA může využít další zkušenosti ruského kosmického programu, a sice konkrétně misí Vega. 
 
V rámci Vega-1 a Vega-2 byly do atmosféry Venuše navedeny balóny, které se držely ve výšce nad 50 kilometrů a vydržely fungovat asi dva a půl dne. Zvládly by i delší dobu, ale došla energie v bateriích. Jak také dobře víme, atmosféra na Venuši je velice hustá a pokud bychom měli chodit po jejím povrchu, vystavili bychom se tlaku srovnatelném s pobytem 900 metrů pod mořskou hladinou na Zemi, takže v tak husté atmosféře bude o to snadnější detekovat otřesy planety i z výšky desítek kilometrů. Na základě předběžných kalkulací by to mělo být možné do magnitudy 2, což jsou otřesy, které člověk sám ani nezaznamená. 
 
Co tomu všemu tedy brání? Především jde o to, jak odfiltrovat možné projevy samotné atmosféry od opravdového "venušetřesení". Právě proto nejdříve proběhnou další balónové testy, a to nad Oklahomou, kde těžební činnost narušila podzemí a z toho často přichází menší otřesy. Systém tak bude moci být příslušně vyladěn, než se využije v ostré misi na Venuši. 
 
Zdroj: Astronomy


reklama