reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Pozor na základní desky pro Alder Lake-S, levnější by mohly omezit výkon

4.11.2021, Jan Vítek, aktualita
Pozor na základní desky pro Alder Lake-S, levnější by mohly omezit výkon
Maďarský server proharcver.hu píše o tom, co se dalo čekat i na základě zkušeností s deskami předchozí generace s čipsety Intel 500. Jde o to, že ne všechny modely se Z690 prý budou moci provozovat výkonné Alder Lake-S na nejvyšší výkon. Skutečně?
V živé paměti máme problémy s deskami již předchozí generace, a sice s modely vybavenými čipsetem Intel B560, které v řadě případů nestačily na napájení procesorů Rocket Lake-S a existovaly mezi nimi velké rozdíly s ohledem na výkon procesorů i teploty, jakých dosahovaly chladiče MOSFETů, pokud deska nějaké vůbec měla. Dle serveru proharver.hu to bude v případě nových desek podobné, ovšem týkat se to má i modelů s čipsetem nejvyšší třídy, čili Intel Z690.
 
 
Záležitost je to jednoduchá. Procesory Alder Lake-S mohou už oficiálně nepřetržitě pracovat se spotřebou až 241 W, což bude nutné k tomu, aby takový Core i9-12900K/KF podal opravdu nejlepší výkon. Jenomže tomu nemusí odpovídat napájecí systém levnějších desek, čili v některých případech přijdeme o výkon bez ohledu na procesorové chlazení. Na to ale Intel sám upozorňuje, když uvádí, že limit Maximum Turbo Power bude ovlivněn jak chlazením, tak i proudovou zátěží.
 
Zkrátka a dobře nemůžeme očekávat maximální výkon drahého vícejádrového procesoru na levné desce. Záleží samozřejmě na reálném odběru procesoru a typu zátěže, přičemž dle zdroje může být rozdíl mezi nejlepšími a nejhoršími deskami v případě Core i9-12900K asi 25 až 30 %. To jednoduše znamená, že takové levné desky nedokáží dlouhodobě dodávat potřebnou energii, ale třeba jen základních 125 W či o trošku více. 
 
Mluvíme tu však o nejhorším scénáři, kde figuruje právě nejvýkonnější Alder Lake-S a velice slabá deska, přičemž pokud do takové instalujeme třeba Core i5-12600K, nedostatečně výkonné napájení nás pak může připravit maximálně o cca 10 procent výkonu. 
 
Dle proharver.hu by deska schopná plnit nároky procesoru Core i9-12900K měla mít rámcově ideálně 10+1 fázové napájení s 50A MOSFETy, což bude stačit na nepřetržité napájení na úrovni PL2 (241 W). Otázka je, jaká bude reálná nabídka takových desek, protože silnější napájení mohou mít zvláště dražší modely, které obsahují rovněž funkce, doplňky a rozšíření, které mnozí zákazníci nemusí ocenit, ale jednoduše si za ně budou muset připlatit, pokud budou chtít desku se silným napájením. 

Pokud si ale přelétneme nabídku desek se Z690, vypadá to, že výrobci napájení procesorů zrovna nepodceňují. I řada PRIME od firmy Asus má 17 fází, Tomahawk od MSI má ještě o jednu více a malá PRIME Z690M-PLUS D4 formátu Micro-ATX jich má práve 10+1 s DrMOS. Problém je, že ani tyto desky se nedají považovat za levné a my za ně zaplatíme alespoň cca 5500 Kč. 
 
Uvidíme, zda se na trhu časem neukáží také ještě výrazně levnější desky, ale z aktuální nabídky to vypadá, že se z hlediska napájení není moc čeho obávat. Například MSI PRO Z690-A DDR4 patří mezi ty nejlevnější, a přitom nabízí 14+1+1 fází s 55A MOSFETy. Čili tento problém by se mohl podobně jako v předchozí generaci týkat spíše desek s levnějšími čipsety. 


reklama