reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Pravděpodobný 12jádrový AMD Matisse se objevil v databázi UserBenchmark

24.1.2019, Jan Vítek, aktualita
Pravděpodobný 12jádrový AMD Matisse se objevil v databázi UserBenchmark
Z prezentace firmy AMD na CES 2019 v podstatě vyplynulo, že procesory Ryzen 3000 budou moci nabídnout až 16 fyzických jader. Potvrzeno to však výslovně nebylo, a tak nám zbývají stále jen spekulace podpořené tím, co se najde všude možně.
Není pochyb o tom, že na procesorech AMD Ryzen 3000 je místo pro dva chiplety, i když AMD ukázalo zatím jen verzi s jedním. I Lisa Su pak nepřímo potvrdila, že se dvěma chiplety s skutečně počítá, ovšem to automaticky neznamená, že v nabídce budou procesory, které opravdu využijí všech 16 možných jader. Tím by totiž AMD už hluboko zakrojilo do území svých Threadripperů, i když ty by se zase mohly samy posunout dál. 
 
 
 
AMD tak může klidně nabídnout pouze 12jádrové procesory Ryzen 3000 "Matisse" a 16jádrové si nechat třeba jako rezervu pro další, opět 7nm generaci Ryzen 4000 nebo na případnou reakci Intelu. Možné je vše. 
 
TUM_APISAK, neúnavný to prohledávač benchmarkových databází, nyní objevil záznam mezi výsledky UserBenchmarku, které ukazují na inženýrský vzorek 12C/24T procesoru AMD pro patici AM4. Ta měla pracovat na základních 3,4 GHz a v samotném testu na průměrných 3,6 GHz. Její produktové označení je 2D3212BGMCWH2_37/34_N, které skutečně neukazuje na vysoké takty, ale to není v případě vzorku procesoru nic podivného. Jeho TDP je mimochodem 105 W a vše také ukazuje na 32 MB L3 cache, což odpovídá právě dvěma chipletům. 
 
V rámci testu byly také použity paměti Hynix DDR4 na 2666 MHz a s nimi dokázal daný procesor dosáhnout jednovláknového výkonu FPU ohodnoceného 130 body. To by odpovídalo asi 13% nárůstu oproti Ryzen 7 2700X při srovnatelných taktech a mělo by to ilustrovat očekávané zvýšení výkonu (IPC) generace Zen 2. Vypadá to nadějně. 
 


reklama