reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Představenstvo TSMC schválilo výstavbu továrny v Arizoně

13.11.2020, Jan Vítek, aktualita
Představenstvo TSMC schválilo výstavbu továrny v Arizoně
Už od května víme o záměru firmy TSMC se vřelou podporou americké vlády postavit továrnu na výrobu 5nm čipů v arizonském Phoenixu. Američané tím v podstatě i vyjadřují své obavy z vývoje situace v Asii.
Společnost TSMC už dříve oficiálně uvedla, že chce v Arizoně postavit novou továrnu na výrobu 5nm čipů, která by využívala 300mm wafery a dokázala jich zpracovat cca 20.000 měsíčně. V příštím roce by se mohlo začít stavět, aby výroba začala v roce 2024, což bezpochyby znamená, že v té době už 5nm proces nebude to nejlepší, co TSMC dokáže nabídnout. Respektive nebude nejlepší v případě, že se ve vývoji technologií firmy TSMC něco šeredně nezvrtne a vývoj 3nm a dalších procesů půjde podle plánu. Zatím to tak vypadá, ostatně 5nm proces už je aktuální a nejsou tu zprávy o tom, že by TSMC mělo s dalším vývojem problémy a masová výroba 3nm čipů je stále plánována na rok 2022. 
 
 
V nové továrně najde práci na 1600 vysoce kvalifikovaných zaměstnanců a ještě před nimi samotná výstavba pochopitelně představuje lukrativní zakázku. Továrna navíc na sebe naváže i další podniky a tchaj-wanští dodavatelé pro firmu TSMC nyní už plánují, že i oni budou mít v Arizoně své podniky, které ostatně budou nezbytné pro běh továrny. 
 
Celková investice na výstavbu a zprovoznění továrny má přitom činit cca 12 miliard dolarů, přičemž představenstvo firmy TSMC nyní schválilo teprve první fázi, jíž se týká suma 3,5 miliard dolarů. 
 
Lze si představit, že výstavbě továrny rozhodně nebude bránit ani administrativa nového amerického prezidenta, neboť pro Spojené státy bude moderní podnik firmy TSMC na jejich území jistou pojistkou pro ten stále ještě těžko představitelný případ, že by si Čína dokázala podrobit Tchaj-wan. V daném regionu se ale může přihodit cokoliv a vzhledem ke koncentraci těch nejdůležitějších továren firmy TSMC (nehledě na jiné firmy) na ostrovním Tchaj-wanu by mohla být i lokální přírodní katastrofa pro PC průmysl (i jiná odvětví) naprosto zničující. V tomto ohledu je ostatně Intel oproti TSMC a Samsungu ve výhodě, neboť ten má své hlavní provozy umístěny v USA, Izraeli a Irsku.
 
USA však pochopitelně nechtějí postavit 5nm továrnu na svém území jen proto, aby mohla vyrábět komerční produkty. Budou to dle očekávání i čipy pro armádu a její moderní systémy či elektronika používaná pro různé bezpečnostní účely, jejíž výrobu si USA budou chtít pohlídat. 


reklama