reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

TSMC v Arizoně postaví továrnu pro výrobu 5nm čipů

15.5.2020, Jan Vítek, aktualita
TSMC v Arizoně postaví továrnu pro výrobu 5nm čipů
Společnost TSMC se snaží držet si své hlavní a nejdůležitější provozy doma na Tchaj-wanu, ovšem to se brzy změní. Firma už oficiálně ohlásila, že na půdě amerického státu Arizona vznikne továrna TSMC pro 5nm čipy. 
Americká vláda v poslední době tlačí na firmu TSMC kvůli tomu, aby přehodnotila svůj přístup k čínským firmám, čímž máme na mysli pochopitelně firmy z Čínské lidové republiky a především dvojici HiSilicon a Huawei. Lze si představit, že Američané jsou velice nervózní z toho, že tak důležitá firma jako TSMC své hlavní provozy soustředila právě jen na Tchaj-wanu, který ČLR považuje za svou dočasně vzbouřenou provincii a pokud má vzniknout moderní provoz této firmy přímo na půdě USA, bude to pro Američany značně uklidňující. 
 
Dá se také říci, že soustředění všech moderních provozů na jednom místě není vhodné i z jiných hledisek než jen z politického. Může jít také o přírodní, sociální či jiné katastrofy, kvůli jejichž hrozbě se může velice vyplatit provoz továren na různých místech světa. V tomto ohledu je ze všech důležitých výrobců čipů asi nejlépe situován Intel, který má své továrny v různých státech USA a pak v Irsku a Izraeli. 
 
 
Společnost TSMC přitom dříve popírala, že by měla záměr postavit v USA moderní továrnu, ovšem nejdříve se ozval Wall Street Journal s opačnou informací s tím, že půjde rovnou o provoz s moderní 5nm technologií a stavět se bude v Arizoně. Nedlouho nato se už ozvala samotná firma TSMC, která tyto informace v tiskové zprávě potvrdila. 
 
Továrna TSMC v Arizoně bude mít kapacitu 20.000 waferů zpracovávaných nejdříve 5nm technologií a později přijde na řadu další pokročilejší. Přímo v ní najde práci na 1600 vysoce kvalifikovaných lidí a nepřímo pak mohou vzniknout další tisíce pracovních míst (dodavatelé, okolí). Výstavba začne během příštího roku a výroba dle plánu odstartuje v roce 2024, čili je zřejmé, že TSMC do USA nepustí svou zcela nejmodernější technologii. Tou je 5nm proces N5 možná právě dnes, ale za čtyři roky už dávno nebude. 
 
TSMC se chystá na tento projekt vynaložit v průběhu let 2021 až 2029 celkem 12 miliard dolarů. Je také pravda, že TSMC na půdě USA působí už nyní, ovšem nemá tam ani zdaleka tak významné provozy v porovnání s arizonským projektem. Jde jen o malou továrnu pro 200mm wafery ve státě Washington a pak o dvě designová centra v Texasu a Kalifornii. Právě ona továrna je provozována prostřednictvím společnosti WaferTech, kterou TSMC v USA plně vlastní. Lze předpokládat, že právě WaferTech poslouží i v případě arizonského provozu, ale tomu se už tisková zpráva TSMC nevěnuje. 
 
Zdroj: TZ TSMC via techPowerUp


reklama