reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přichází Realtek RTS5762, těšme se na výkonná SSD

27.6.2018, Jan Vítek, aktualita
Přichází Realtek RTS5762, těšme se na výkonná SSD
Společnost Realtek uvádí na trh dva nové SSD kontrolery, z nichž nás může zaujmout především model RTS5762 pro výkonná SSD. Druhý kontroler s označením RTS5763DL je pak určen pro slabší mainstreamové kusy.
Realtek RTS5762 a RTS5763D jsou noví zástupci SSD kontrolerů, které tato firma vyvíjí jen několik let. První verze byly představeny před dvěma lety a zaměřily se především na levná SSD pro rozhraní PCIe, ovšem nyní už Realtek míří výš. Nicméně bude to mít opět těžké, protože na trhu s SSD kontrolery funguje řada zavedených firem jako Samsung, Marvell, Phison či Silicion Motion, takže první verze od Realteku se nedočkaly širokého nasazení. Nyní to tak Realtek zkouší s využitím výkonnějších verzí. 
 
 
Samotný Realtek hovoří o tom, že jeho RTS5762 je nejvýkonnější kontroler pro klientské verze M.2 SSD pro PCIe a díky serveru Anandtech také víme, jaké přenosové rychlosti můžeme očekávat, neboť prototypy SSD už byly představeny na letošním Computexu. 
 
 
Realtek RTS5762 je určen pro moderní NVMe verze 1.3 a s paměťmi NAND Flash pracuje v osmi kanálech a podporuje mnohé verze pamětí 3D TLC i nejnovějších 3D QLC. Schopný je poskytnout sekvenční rychlost čtení přes 3500 MB/s a také velice slušný zápis přesahující 3000 MB/s. Čili v případě sekvenčního zápisu je schopen i překonat aktuální Samsung SSD 970 PRO (3500 a 2700 MB/s). V daném případě měl Realtek využít paměti Toshiba BICS3 3D TLC NAND se 64 vrstvami.
 
Je ale třeba upozornit na to, že jde v případě Realteku, Samsungu i jiných výrobců zpravidla o rychlosti zápisu týkající se SLC cache a dlouhodobě udržitelná rychlost i sekvenčního zápisu bude mnohem nižší. Další pokles výkonu navíc můžeme očekávat po nástupu pamětí QLC, které zapisují už rovnou 4 bity do jedné buňky, stejně jako nižší životnost. 
 
 
Na mainstream se zaměřuje Realtek RTS5763DL, který se liší především tím, že v sobě nemá integrovanou DRAM cache a také pracuje jen se čtyřmi kanály. Stále podporuje PCIe 3.0 a NVMe 1.3 a dosahuje sekvenčního čtení a zápisu cca 2150 a 1470 MB/s, opět s použitím SLC cache. Jde tak o výkon ekvivalentní ke kontoleru Silicon Motion SM2263XT a oproti předchozím verzím od Realteku je to i tak výrazný pokrok. 
 
Výsledných SSD s těmito novinkami bychom se mohli dočkat někdy v příštím roce. 
 
Zdroj: Anandtech


reklama