reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přijdou nejspíše tři herní Vegy: XTX, XT a XL

12.7.2017, Jan Vítek, aktualita
Přijdou nejspíše tři herní Vegy: XTX, XT a XL
Po webu se začaly šířit informace o třech herních kartách s čipy Vega, které si má společnost AMD chystat, a to Radeon RX Vega XTX, XT a XL. Ty jsme mohli označit jen za nepotvrzené fámy bez známého zdroje, ale to už neplatí. 
Nejdříve s těmito informacemi přišel německý server 3DCenter a nyní to samé uvádí ještě server VideoCardz, jehož redaktoři se obvykle snaží nepsat o ničem, co není dostatečně potvrzené. Proto zkusili vlastní zdroje a ty potvrdily, že Radeon RX Vega XTX, XT a XL jsou reálná označení, ale dosud není jisté, zda se karty s takovými jmény opravdu dostanou na trh. Nicméně s nimi jsou spojeny i specifikace a ty by už snad měly odpovídat tomu, co se bude prodávat. 
 
 
Vega XTX skutečnosti je už dobře známá, neboť na tomto GPU jsou založeny karty Frontier Edition. V případě herních RX Vega bude ale verze XTX použita pouze pro nejvýkonnější verzi s vodním chlazením, která zvládne i vyšší spotřebu. 
 
Model SP Paměti TBP Chlazení
AMD Radeon RX VEGA XTX 4096 8GB HBM2 375W Vodní AIO
AMD Radeon RX VEGA XT 4096 8GB HBM2 285W Vzduchové
AMD Radeon RX VEGA XL 3584 ?GB HBM2 285W Vzduchové
 
Nejvýkonnější RX Vega tak přijde pouze s vodním chlazením, které má zvládnout obrovskou spotřebu 375 W (TBP - spotřeba celé karty). Slabší Vega XT bude mít TBP 285 W, což zvládne ještě vzduchovým chlazením, ale evidentně za cenu nižších taktů. A pak tu bude údajně se stejným TBP Vega XL vybavená nejspíše také 8 GB paměti, ale to nebylo potvrzeno. Tento čip se sníženým počtem Stream procesorů by tak mohl mít i vyšší takty než Vega XT, ale o tom je předčasné mluvit. 
 
Není také jasné, zda AMD vůbec plánuje herní Vegu vybavenou 16 GB paměti HBM2, ale vzhledem k tomu, jaké problémy byly při jejich výrobě, to není moc pravděpodobné. Nakonec uvidíme až 30. července na SIGGRAPH, kdy budou všechny herní Vegy představeny a snad také uvedeny na trh. V každém případě to vypadá, že pokud se nebudou moci s Pascaly od NVIDIE v něčem měřit, pak je to spotřeba.
 
Zdroj: Videocardz
reklama